Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Er is een aangeboren afwijking waar je in de eerste levensjaren niks van merkt, maar dan kan het opeens op spelen. Hoe heet deze afwijking?

Er is een aangeboren afwijking waarbij je bij de geboorte een bepaald iets in je hersenen ontwikkelt wat ineens na een aantal jaar spontaan kan knappen.

Het gaat gepaard met hevige hoofdpijn vooraf en eventueel neurologische uitval. Wat is de naam van deze afwijking?

Het gaat om de afwijking die het jongetje in de film 'De kleine blonde dood' ook heeft.

Toegevoegd na 9 minuten:
In die film heeft dat jongetje een gezwel in zijn hoofd, wat ineens knap. Wat is de naam hiervan?

Weet jij het antwoord?

/2500

AVM, arterio-veneuze malformatie in de hersenen? Dat is een vaatafwijking waarbij een vat niet 'normaal' in elkaar zit. Er kan dan gemakkelijk een aneurysma ontstaan (zwakke plek in de vaatwand, die door de ophoping van bloed als een soort ballon gevuld wordt) dat kan knappen. Je merkt er inderdaad niets van, totdat het misgaat. Is dat wat je bedoelt? Toegevoegd na 3 minuten: Aan aneurysma kun je trouwens ook op latere leeftijd krijgen, soms is er geen aanwijzing voor, soms komt het doordat de kwaliteit en elasticiteit van de vaten achteruit gaat. Maar als je geboren wordt met zo'n AVM, is de kans op een aneurysma wel heel erg groot. Er zijn trouwens meer aangeboren aandoeningen waarbij de kans op het krijgen van een aneurysma, ook op andere plekken in het lichaam, verhoogd is. Toegevoegd na 9 minuten: Ik ken overigens het boek niet, maar op internet lees ik in boekbesprekingen dat er bij Micky iets 'knapte' in zijn hersenen, dat er een soort gezwel zat. Ik zou niet weten wat dat anders zou kunnen zijn dan een AVM, dat door in feite woekeringen en vertakkingen van vaten en vaatjes inderdaad een soort gezwel kan zijn. Andere gezwellen kunnen niet 'knappen', dus ik vermoed dat dit het moet zijn.

Wat jij bedoelt heet een aneurysma. Dat is een zwakke plek in een bloedvat. Die zwakke plek kan knappen, waardoor het bloed in de hersenen komt. Daardoor kan schade ontstaan. Die schade kan leiden tot uitval van de getroffen hersendelen. Afhankelijk van de mate van schade en van de plek waar die schade optreedt, kan dat leiden tot gedeeltelijke verlamming, waarnemingsstoornissen, geestelijke stoornissen, of de dood.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aneurysma

Bedoel je een aneurysma van de hersenen: http://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/schedel-en-hersenen/aneurysma?3850b54a4c08f75540b0e179310cb2eb=bb6f97bced12f71b6aa4146275ded7e8

Hemangioom?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100