Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Als vrouwen zich laten testen op het BRCA1-gen (erfelijkheid van borstkanker) hoeveel kans is het dat deze vrouwen dit ook daadwerkelijk hebben?

Lang niet iedere vrouw laat dit natuurlijk testen, dus de vrouwen die daarvoor in aanmerking komen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op zich is hier nog geen pasklaar antwoord op, omdat het onderzoek nog in volle gang is. Interessant is het onderzoek van Margreet Ausums. Zij doet onderzoek naar dit erfelijke borstkankergen: Hoeveel vrouwen hebben de afwijking aan dat gen? „In Utrecht hebben we de afgelopen jaren bij 300 families erfelijke borstkanker vastgesteld. Ongeveer 15 procent van de vrouwen die borstkanker hebben, komt in aanmerking voor erfelijkheidsonderzoek. Van de jaarlijks 13.000 Nederlandse vrouwen die borstkanker krijgen, zijn dat er 2.000. Elk jaar doen wij bij 300 borstkankerpatiënten DNA-onderzoek. Bij een klein deel wordt de afwijking gevonden.” Van de vrouwen die zich melden voor informatie, is 65 procent gezond. „Zij hebben (nog geen) kanker, maar willen zich laten testen omdat borstkanker in de familie voorkomt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100