Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat betekend het dat leukemiecellen in het hersenvocht zitten?

Toegevoegd na 4 minuten:
Beetje onduidelijke vraag...

Mijn broertje heeft leukemie en er is bij hem ook gezien dat er leukemiecellen in zijn hersenvocht zitten.
Wat betekend dit nu eigenlijk?
Hoe is het daar gekomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is ben ik bang een naar bericht. Als er leukemiecellen in het hersenvocht zitten dan kunnen nieuwe donorcellen daar niet goed bij, en hebben de foute cellen kans om zich uit te breiden. Het is dus een verergering van de ziekte. Er zal een chemokuur nodig zijn. Heel veel sterkte voor je broertje en jouw familie gewenst.

Waarschijnlijk heeft je broertje Acute Lymfatische Leukemie (ALL). Bij ALL komt het vrij vaak voor dat de leukemie zich verspreidt naar het centrale zenuwstelsel. Zelfs zo vaak, dat deze patiënten bijna standaard behandeld worden met chemotherapie die via een ruggenprik wordt toegediend in het hersenvocht (liquor, het hersenvocht, bevindt zich zoals je misschien weet zowel rondom de hersenen als het ruggenmerg). Vaak wordt voordat er chemotherapie wordt toegediend via zo'n ruggenprik, wat hersenvocht afgenomen om te onderzoeken of er inderdaad leukemiecellen te vinden zijn. Het is dus inderdaad een uitzaaiing van de leukemie. Het is alleen zeker niet zeldzaam bij leukemie, zeker niet als je broertje inderdaad ALL heeft. Bij dat type leukemie is het zelfs vrij gangbaar, ik heb alleen geen idee bij welk percentage van de patiënten het voorkomt. En hoe het precies uitzaait naar het centrale zenuwstelsel, weet ik ook niet, ik denk dat dat een heel technisch verhaal is. Ik zie dat je de afgelopen dagen verschillende vragen hebt gesteld in relatie tot de ziekte van je broertje. Ik begrijp dat je in ontzettende onzekerheid zit, en vind het ook wel verstandig van je dat je niet zelf gaat googelen naar die informatie, want dan kom je waarschijnlijk veel meer ellende tegen dan wanneer je gewoon op een forum als dit je vragen kunt stellen. Blijf dat dus doen als je daar behoefte aan hebt. Maar ik hoop wel dat een anoniem internetforum niet de enige plaats is waar jij je angsten over je broertje kunt bespreken. Misschien heb je wel het idee dat je ouders te druk zijn met je broertje om jouw vragen te beantwoorden, of misschien zijn ze ook daadwerkelijk weinig thuis, dat weet ik niet. Maar ik hoop dat je deze vragen ook aan je ouders stelt, en dat je met hen kunt praten over alles wat er speelt. Als je concreet behoefte hebt aan informatie, is het misschien mogelijk om eens mee te gaan naar het ziekenhuis en daar ook behandelaars van je broertje te spreken. Als dat niet kan, kun je ook altijd bij je eigen huisarts terecht met vragen. Een arts mag jou natuurlijk niet alle medische informatie over je broertje geven, maar kan wel heel veel algemene vragen beantwoorden, en je misschien wat meer inzicht geven in wat er nu precies speelt en wat je kunt verwachten aan behandelingen. Ik wens jou, je broertje en je familie heel veel sterkte, en ik hoop dat je broertje hoort bij die steeds grotere groep kinderen die het gevecht tegen kanker wint.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100