Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kunnen ze aan bloed prikken zien of je kanker hebt ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een aantal vormen van kanker kunnen er aanwijzingen te vinden zijn in het bloed. Voor de meeste vormen geldt wel dat daar speciaal naar gezocht moet worden, dus dat dit niet bij een standaard bloedonderzoek naar voren zal komen. Daar komt bij dat ook een verhoogde waarde voor iets dat kan duiden op een vorm van kanker, nooit de een definitieve diagnose kan geven. Er zullen eigenlijk altijd meer onderzoeken gedaan moeten worden. En er zijn ook vormen van kanker waarvoor je in het bloed bijna geen aanwijzingen kunt vinden, of waarbij je alleen maar aspecifieke afwijkingen vindt, dus afwijkingen die ook hele andere oorzaken kunnen hebben. Als bekend is dat iemand een bepaalde vorm van kanker heeft, kunnen bepaalde waardes soms wel gebruikt worden om de activiteit van de ziekte te meten en te volgen, en bijvoorbeeld om te meten hoe effectief een bepaalde behandeling is. Dit is echter niet bij alle vormen van kanker het geval.

Uit bloedonderzoek kan blijken dat er mogelijk sprake is van een vorm van kanker.

ja, ik had altijd last van buikpijn en toen hebben ze mijn bloed genomen en konden ze uitsluiten dat het kanker was. Ze testen ook altijd de bloedwaarde na een operatie enzo om te weten of de kanker al dan niet weg is

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100