Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe ga je om met een paranoïde persoon , die geen dokter , geen psychiater of psycholoog vertrouwt ?

Iemand die als de dood is voor opmaken van dossiers ,databases en informatie .....die voor hem juist de paranoïa is.

Toegevoegd na 6 minuten:
Bij de dokter zoekt hij cameras , afluisterapparatuur in bloembakken , doorkijkspiegels , GSM's etc.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helaas wordt de groep mensen die stelselmatig iedere behandeling weigert, steeds groter. Bij paranoia is één van de kenmerken dat de patiënt vrijwel alles en iedereen in zijn omgeving wantrouwt. Zo iemand valt met redelijke argumenten niet meer te overtuigen. Pas als de patiënt een ernstig gevaar dreigt te worden voor zichzelf of voor mensen uit zijn of haar omgeving, kun je via je huisarts de crisisdienst inschakelen en kan iemand tegen zijn of haar wil worden opgenomen. Als er geen sprake is van gevaar kun je vaak niet veel anders doen dan steun zoeken voor jezelf om er zelf niet aan onder door te gaan.

Bronnen:
http://www.familievan.nl/jeugd/240/464/P508
http://www.pvp.nl/teksten/brochure-gedwong...

Dat ligt natuurlijk aan de verhouding die je met die persoon hebt. Is het een kennis, kan kun je dit soort onderwerpen proberen te vermijden. En misschien zelfs beter de hele persoon. Je kunt daar als leek toch heel weinig aan doen en het heeft geen zin om je zelf in negativiteit te laten meeslepen. Kun je niet om die persoon heen, probeer dan samen leuke dingen te doen die niets te maken hebben met gezondheidstoestanden.

Desbetreffende persoon met beide benen op de grond zetten, en hem vertellen dat hij echt niet zo interessant is, dat men hem zou willen afluisteren/filmen etc. Bovendien zou ik hem geen james-bond films meer laten kijken. ( hoe komt hij anders aan de levende paranoide fantasie in z,n hoofd ? ) Anders eens kijken of je een psygiater om advies kan vragen, zonder de persoon in kwestie daarover gelijk in te lichten, anders gaat ie jouw straks ook niet meer vertrouwen gezien zijn geestelijke staat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100