Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je in Nederland het knokkelkoorts virus oplopen?

Dat is dus mijn vraag...

Weet jij het antwoord?

/2500

In Europa en Noord-Amerika kwam de ziekte oorspronkelijk niet voor, maar zou zich volgens onderzoekers wel eens permanent in Nederland kunnen vestigen, zoals eerder is gebeurd in o.a. Griekenland, Italië en Zwitserland. De tijgermug is Nederland binnengekomen via de plant 'lucky bamboo' uit Zuidoost-China. In Midden-Amerika en de Caraïbische eilanden, Afrika en Zuid-Amerika rond de evenaar, India, Zuidoost-Azië, de Filipijnen en Noordoost-Australië is de ziekte endemisch. Toegevoegd na 12 minuten: Je kan het dus oplopen maar er is niet veel kans toe op dit moment.

Bronnen:
wikepedia

In aanvulling op het vorige antwoord. De mug kan meereizen met de toeristen die uit die landen komen. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die nooit in malariagebieden waren geweest en het toch kregen. Ze woonden dicht bij een vliegveld en dat kon de mug nog net overbruggen.

Aangezien Bonaire sinds 10 oktober 2010 een gemeente van Nederland geworden is, kun je stellen dat je in Nederland knokkelkoorts op kunt lopen. Sterker nog, momenteel dreigt daar een epidemie. http://www.radio1.nl/items/45045-knokkelkoorts-in-nederland Voor wat betreft het Nederland dat vastzit aan het Europese continent: het kan voorkomen dat er een Dengue-mug meereist met een vliegtuig en hier mensen infecteert. Dit zal voornamelijk gebeuren in periodes dat het in Nederland warm is en dan ook voornamelijk in gebieden rondom het vliegveld. In de winter zie ik dat niet heel snel gebeuren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100