Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe komt het dat iemand met autisme over het algemeen niet (zo) van aandacht houdt en niet (zo) graag in de belangstelling staat?

Dit is één van de kenmerken van autisme. Heeft het iets met de moeite met contact maken te maken of spelen hierin nog andere dingen mee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is niet zo dat zo iemand zich ongemakkelijk voelt of verlegen is. Iets wat héél erg typisch is voor (de vele vormen van) autisme, is dat een autist erg gevoelig is voor verandering en is altijd en eeuwig zichzelf aan het afvragen en moet altijd zekerheid hebben over wat dan ook. Dat is niet onzekerheid, maar meer "stel je voor dat" en "dat ben ik helemaal niet gewend". Autisten zijn heel erg op structuur en regels gericht en als daarvan afgeweken wordt, kan zo iemand vaak de link niet leggen wáárom een situatie anders is. Dat mist een typische autist. Dus aandacht en belangstelling, is een situatie die verandert is. Stel je voor, je bent op een verjaardag, je bent altijd gwend om in een hoekje te zitten en bijna nooit wat te zeggen en zomaar vanuit het niets (zo voelt dat voor een autist) krijg jij ineens alle aandacht. Paniek! Want de situatie is veranderd, de structuur is anders en de regel is veranderd in een regel die een autist niet machtig is, nl: hoe je moet reageren als je ineens alle aandacht krijgt. Een autist die zich ervan bewust is dat ie autisme heeft, zal het gedrag van anderen kopiëeren en dus een showtje geven (en doen zoals anderen doen, zodat het niet opvalt), maar de meesten zullen het waarschijnlijk niet waarderen die aandacht en belangstelling, klappen dicht, komen verlegen over, en sommigen worden zelfs boos. Hoe te handelen in zo'n situatie moet een autist toch echt aanleren. Dit in tegenstelling tot de meeste mensen die wel sociaal vaardig van nature zijn.

Bronnen:
ervaringsdeskundige (heb zelf een vorm...

Contact met anderen Iemand met autisme kan moeilijk contact maken. Dit komt doordat hij of zij zich moeilijk in kan leven in anderen. Sommige mensen met autisme maken helemaal geen contact met anderen. Anderen zoeken wel contact, maar zij praten dan met name over wat hen zelf bezighoudt. Het contact bestaat uit ‘eenrichtingsverkeer’ Toegevoegd na 51 seconden: In die bron zie je er meer uitleg over BTW ;) Toegevoegd na 4 minuten: Het heeft dus wel degelijk met het contact te maken. Diegene heeft namelijk moeilijk, om zich in te leven in anderen, en dus ook heel lastig vinden, als ze complimenten krijgen, en omringd worden door aandacht. Het is voor hen heel lastig om daar juist en goed op te reageren, ze zijn meer "in/met zichzelf bezig" Daar kunnen ze verder niks aan doen want dat is de ziekte. Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad ;) Als je nog verder iets wilt weten mag je me altijd een PBtje sturen over dit onderwerp

Sowieso missen mensen met autisme veel sociale vaardigheden. Mijn broer bijvoorbeeld. Hij weet zich geen raad op een feestje bijv. Wat zijn de sociale ( ongeschreven ) regels? Wij weten dat wel, maar hij niet, hij voelt het niet aan. mensen reageren hier vaak verkeerd op, soms serieus en soms plagerig. Als gevolg daarvan voelt hij zich ongemakkelijk. En daarom houdt hij niet van dat soort situaties. Hij voelt zich niet op zn gemak en hij kan al helemaal niet zichzelf zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100