Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

ik ben eg benieuwd of k@nker besmettelijk is? want mijn moeder, opa, oma, tante, overgrootoma, -opa, en twee tante''s van mijn moeder hebben het gehad

Toegevoegd na 8 minuten:
ik bedoelde erfelijk

Weet jij het antwoord?

/2500

Besmettelijk is het niet. Wel kan het in de familie zitten.

Nee het is niet besmettelijk en niet erfelijk.

Het gros van de vormen van kanker is niet besmettelijk. Er zijn een paar vormen welke via bacterien getriggered kunnen worden, waarmee ze in theorie overdraagbaar zijn. Het is echter niet waarschijnlijk dat dit bij een gehele familie gebeurt. Waarschijnlijker is dat de genetische aanleg in de familie aanwezig is. Overigens: De ene kanker is de andere niet.

Besmettelijk is het niet in die zin dat je elkaar kan aansteken. Besmettelijk in de zin dat het erfelijk is helaas wél. *Dit hoeft zeker niet te betekenen dat jij kanker zal krijgen doordat het in je familie veel voorkomt, je kan wel spreken van een verhoogde kans*.

Nee besmettelijk is het niet. In heel weinig gevallen kan het erfelijk zijn maar dat komt niet veel voor. Dus maak je maar geen zorgen. Meestal is er geen sprake van een erfelijke aanleg. Omdat gemiddeld een op de drie mensen ooit kanker krijgt, is de kans vrij groot dat verschillende familieleden kanker hebben (gehad) of krijgen. Vooral wanneer u een grote familie heeft. Als familieleden uiteenlopende soorten kanker hebben (gehad) is er meestal sprake van toeval. Want erfelijke kanker uit zich doorgaans als één bepaalde soort kanker, of als een specifieke combinatie van soorten kanker.

Bronnen:
http://kanker.kwfkankerbestrijding.nl/kank...

Besmettelijk is het niet, het hoeft zelfs niet erfelijk te zijn. Een leefomstandigheid kan zelfs kan zelfs kanker veroorzaken (wonen op vervuilde grond etc.).

Er zijn bepaalde vormen die familiair kunnen zijn (dat is niet hetzelfde als erfelijk). De vraag daarbij is natuurlijk wel: wat bepaalt die familiariteit? Als een hele familie ongezond leeft, is de kans domweg groter dat er relatief meer kanker zal voorkomen in die familie. Tegelijkertijd geldt voor sommige vormen dat leeftijd een flinke rol speelt: iedereen gaat uiteindelijk ergens dood aan, en bijvoorbeeld bepaalde vormen van darmkanker zie je vooral bij ouderen. Dus zonder te weten welke vormen van kanker het betreft, op welke leeftijden jouw familieleden het kregen en hoe hun leefwijze is/was, valt hier niets over te zeggen. Maak je je ongerust, bespreek dan met je huisarts of het zin heeft je af en toe te laten screenen - dat zal vooral het geval zijn als alle genoemde familieleden dezelfde vorm van kanker hebben (gehad) en daar een familiaire component meespeelt.

Kanker is een verzamelnaam voor tientallen, zoniet honderden ziektes, die allemaal net weer een beetje anders zijn, maar gemeen hebben dat er ongecontroleerde celgroei plaatsvindt. Sommige soorten zijn erfelijk bepaald , meestal overigens alleen de kans er op. Anderen verkrijg je voornamelijk door invloeden van buitenaf, die soms wel en soms niet in families meer kunnen voorkomen. Een bepaalde levensstijl bijvoorbeeld, of blootstelling aan schadelijke stoffen. En ja, er zijn ook aanwijzingen dat kanker in sommige gevallen erfelijk kan zijn bij genetisch sterk verwante individuen. Ik ken dit tot nu toe alleen van dieren (het is een groot probleem in de Tasmaanse Duivel-populatie) maar in zeer zeldzame gevallen zou het ook bij mensen denkbaar kunnen zijn. Maar zeker niet in de mate dat je er bang voor hoeft te zijn. Uiteindelijk krijgen mensen eigenlijk op den duur allemaal wel kanker, als ze maar oud genoeg worden en niet ergens anders aan bezwijken. Op een gegeven moment vindt er gewoon een keer een mutatie plaats en begint de ellende en kan het lichaam zich er niet meer tegen verzetten. Dat je veel mensen in de familie hebt die kanker hebben (gehad) is dus helemaal niet zo gek ; het zijn ook ZO veel verschillende ziektes. Of er in de familie eventueel een verhoogde aanleg is voor sommige vormen van kanker, kun je daaruit bij lange na niet concluderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100