Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

waarom verliezen kankerpatienten zoveel gewicht?

nooit het lef gehad om het aan ze te vragen...

Weet jij het antwoord?

/2500

De meeste tumoren veroorzaken veranderingen in de stofwisseling die ervoor zorgen dat het lichaam meer energie verbrandt dan normaal. Bovendien zorgen misselijkheid of moeite met slikken voor verminderde voedselinname. Daardoor verliezen mensen met kanker gewicht, waardoor conditie en weerstand afnemen en vermoeidheid en lusteloosheid toenemen. Aangepaste voeding kan helpen het gewicht en daarmee de conditie op peil te krijgen en te houden. Toegevoegd na 24 minuten: Kankercellen gebruiken meer suikers dan gewone cellen, dit word uitgelegd als het Warburg-effect. Kankercellen halen hun energie uit een proces dat Warburg `fermentatie' noemde. Daarbij wordt energie uit glucose gehaald zonder dat er enige zuurstof aan te pas komt. 'Zuurstofverbranding is de energiemotor voor alle planten en dieren. In kankercellen wordt hij van die troon afgezet en vervangen door de energievormende reactie van de laagste levensvormen, namelijk de fermentatie van glucose,' aldus Warburg. Omdat dit proces, anaërobe glycolyse, relatief inefficiënt is, zijn er veel suikers nodig om de groei van nieuwe (kanker)cellen mogelijk te maken.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Warburg_effect
http://www.kankerenvoeding.nl/

Inderdaad ook door medicijnen. Daar remt de eetlust. Maar een ander belangrijk aspect is het feit dat kanker het lichaam uitput. Het lichaam doet haar best om zo goed mogelijk te blijven functioneren. Daarnaast: pijn hebben kost energie en vreet aan je. Maar ook als mensen geen pijn hebben gebruikt het lichaam al haar energie om de kankercellen te 'verwerken'. Dit verklaart ook het feit dat mensen plotseling kunnen afvallen door kanker, zonder te weten dat ze kanker hebben.

Dit is weer een van de hardnekkige MISverstanden over kanker. Er zijn heel veel mensen met kanker die helemaal niet te licht zijn. Of die integendeel juist te dik zijn!! Of er gewoon normaal stevig uit zien!! Dat kan verschillende oorzaken hebben. * Wat voor soort kanker heeft iemand. * Hoe oud is iemand, of hoe sterk van conditie. * Hoe lang heeft iemand al kanker en hoe goed slaan de medicijnen aan. * Soms vereist de ziekte zoveel energie, dat mensen kunnen eten wat ze willen, maar het lichaam verbruikt alles voor de ziekte. * Soms zorgen de medicijnen er voor dat mensen nauwelijks nog iets proeven. Dan heb je geen zin in eten en eet je snel te weinig. Etc. etc. Ik vind het raar dat "kanker" nog altijd gebruikt wordt voor een heel scala aan ziekten, die weliswaard meestal worden gekenmerkt door de onbeheerste groei van weefsels door een aanhoudende celdeling. Maar die toch allemaal verschillend zijn.

Bronnen:
De ervaringen van mijn man.

De groei van kankercellen kost inderdaad veel energie, zoals in enkele antwoorden al genoemd is. Dat zou makkelijk op te lossen zijn door meer te eten, zou je zeggen. Het gebrek aan eetlust bij kankerpatiënten ontstaat echter vooral door een tekort aan spoorelementen, zoals zink, chroom, koper, waardoor een weerzin tegen met name eiwitten ontstaat. Door die verminderde eetlust lopen de tekorten nog verder op waardoor kankerpatiënten in een vicieuze cirkel terechtkomen. De oplossing is aangepast voedsel waarin niet alleen voldoende energie maar vooral ook voldoende spoorelementen en vitamines voorkomen. Overigens speelt ook de verminderde productie van insuline een rol bij de vermagering. Toegevoegd na 3 minuten: Voor de volledigheid, en n.a.v. het antwoord van Momopoyolo: ook overgewicht komt voor bij kanker maar ook dat is voornamelijk het gevolg van het gebrek aan nutriënten, noodzakelijke vitamines en spoorelementen.

Als iemand juist de diagnose van kanker heeft gekregen zal hij daar geen antwoord op kunnen geven, moest je het durven vragen. Vooraleer mensen weten dat ze kanker hebben, verliezen ze soms op onverklaarbare wijze gewicht. Een gewichtsverlies van meer dan 5 kilo, zonder aanleiding, zou een eerste symptoom van kanker kunnen zijn. In een later stadium van de ziekte is het gewichtsverlies te verklaren door medicijnen, chemotherapie, moeite met slikken, uitputting en pijn. Ik heb vroeger echter een collega gehad die door de medicijnen/behandeling dik werd, terwijl ze bijna niet kon eten. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten kankers, die ieder hun eigen symptomen hebben. Elke kanker heeft een ander effect op het lichaam.

Bronnen:
http://www.ingelicht.be/symptomen-van-kanker

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100