Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

kan je als je jonger bent dan 40 ook COPD hebben?

Toegevoegd na 7 minuten:
Echt COPD van het Roken zeg maar

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, COPD is een aandoening die zich heel geleidelijk, over verloop van meerdere jaren, instelt. De structurele veranderingen in de luchtwegen zijn onomkeerbaar, d.w.z. eens men de ziekte heeft, kan men er niet van genezen. In het begin heeft een COPD patiënt geen of nagenoeg geen klachten. De aandoening manifesteert zich meestal pas na de leeftijd van 45 jaar. Net door het ontbreken van symptomen in het beginstadium van de ziekte, is het vroegtijdig opsporen van COPD moeilijk. Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD (Chronisch Obstructief Longlijden). Ongeveer 9 op de 10 COPD patiënten zijn rokers of ex-rokers. In feite maken zowel chronische bronchitis als emfyseem deel uit van COPD. Men spreekt van chronische bronchitis wanneer iemand gedurende minstens 3 maanden per jaar en 2 opeenvolgende jaren last heeft van een hoest en overmatige slijmproductie. Emfyseem is een vernietiging van het longweefsel die het gevoel van kortademigheid van de COPD patiënt accentueert.

Bronnen:
http://www.copd.be/content/general/vragen/...

Ja want copd heeft niks met leeftijd te maken maar het word veroorzaakt door roken (heb bij bio dit net gehad)

Ja dat kan zeker. Veel kinderen hebben al chronische bronchitis wat onder copd valt Toegevoegd na 4 minuten: Van het roken zijn ze inderdaad meestal boven de 40 . Onder de 40 komt dit vrijwel niet voor.

De vraag is eigenlijk al gesteld. http://www.goeievraag.nl/vraag/copd.188982 Jij zegt dat COPD door het roken komt. Dat is niet waar. Bij ongeveer 15% van de mensen met COPD speelt langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes tijdens het werk een rol. Ook kan een aangeboren enzymgebrek de oorzaak zijn van COPD. Het aantal mensen met COPD stijgt met de leeftijd. Dus COPD komt wel voornamelijk voor bij mensen van 55 jaar en ouder. Maar niet uitsluitend. Erfelijkheid speelt ook een grote rol. Toegevoegd na 31 seconden: http://www.cz.nl/copd-wat-is-copd

COPD is een verzameling van ziekten. Ik denk dat jij bedoeld op de aandoening longemfyseem die heel erg aan roken is gecorreleerd. meestal krijgen rokers pas longemfyseem wanneer ze boven de 40 zijn. Een kleiner percentage van de rokers krijgt de eerste verschijnselen al voor zijn 40e. lat je niet wijsmaken door mensen hierboven dat roken geen emfyseem veroorzaakt. Onder COPD wordt ook chronische bronchitis verstaan. dat is een aandoening die heel veel voorkomt bij personen jonger dan 40.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100