Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Bestaat er ook een 1e, 2e, 3e of 4eziekte?

Ik weet dat er een vijde en zesde ziekte bestaat, maar zijn die andere er ook? Zo niet, waarom heet die ziekte dan de vijfde of zesde ziekte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat er vier andere bekende kinderziektes zijn : bof, mazelen, rode hond en waterpokken. Tegen mazelen en rode hond worden ze tegenwoordig ingeënt (en ik geloof tegen de bof ook al), dus alleen waterpokken zullen de meeste kinderen nog krijgen. Maar toen er een nieuwe kinderziekte opdook (vlekjes en koorts ofzo, of vlekjes zonder koorts) hebben ze die geen exotische naam gegeven maar vijfde ziekte genoemd. En later kwam daar ook nog een zesde ziekte bij. Ook zonder makkelijke naam. Ik heb eerlijk gezegd nooit kunnen achterhalen waarom die ziektes geen naam gekregen hebben en gewoon vijfde en zesde ziekte zijn blijven heten. Toegevoegd na 59 seconden: Ah, de zesde ziekte noemen ze ook wel 'driedaagse koorts' lees ik hier.

Bronnen:
http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz52.html

Ja die bestaan. De vijfde en zesde ziekte is ontstaan doordat men vroeger de ‘vlekjesziekten’ in een bepaalde volgorde omschreef: mazelen rode hond roodvonk waterpokken vijfde ziekte zesde ziekte De vijfde ziekte noemt men ook erythema infectiosum. De zesde ziekte heet Roseola.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekte...
http://www.anababa.nl/gezondheid/ziektes-k...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100