Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een oorontsteking vanzelf te genezen?

Mijn dochter heeft een oorontsteking. Het was 1 nacht heel erg en daarna heeft ze nergens geen last meer van. Ik hoef haar zelfs geen paracetamol meer te geven. Ik was bij de arts langs gelopen om te vragen of zij nog op na controle moet komen maar die zei dat dit alleen hoeft wanneer zij anto biotica gebruikt. Dit heb ik niet gedaan omdat ik in overleg met de arts zou beginnen wanneer het de volgende dag niet weg was. Kan een oorontsteking zomaar verdwijnen? Of kan dit sluimeren en oorschade aanrichten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ieder mens heeft - gelukkig maar - een (normaal gesproken) goed werkend afweersysteem. Dat afweersysteem zorgt er voor dat we gezond blijven en als we eens een keer een infectie oplopen of op een andere manier ziek worden, weer gezond worden. Dus ook zo'n oorontsteking kan spontaan verdwijnen. Het is natuurlijk altijd goed om zeker in zo'n geval zoals je hebt gedaan even de huisarts te raadplegen. Twee dingen zijn altijd belangrijk: Pijn is een belangrijk signaal, net als koorts dat er iets niet in orde is. De meeste klachten verdwijnen spontaan na een paar dagen. Bij een kind moet je natuurlijk wel extra attent zijn en zeker bij ernstige pijn altijd de huisarts inschakelen. Maar als je vooral zelf als ouder niet al te paniekerig handelt en toch goed op blijft letten, dan handel je goed. Het kind zal ook rustig blijven of rustiger worden en meestal doet een warm of koud washandje al wonderen. En het is maar goed ook dat we zo'n goed werkende afweer hebben want antibiotica kunnen we het beste zo lang mogelijk mijden, denk maar aan het mogelijk optredende gevaar van resistentie voor bepaalde antibiotica waar je tegenwoordig steeds meer over hoort. Daardoor zou zo'n middel als het te snel wordt gegeven wel eens niet goed of helemaal niet meer kunnen werken als je het echt eens nodig zou hebben. Daarom vraag ik mijn huisarts ook altijd of het echt nodig is om een antibioticum te gebruiken. Toegevoegd na 3 minuten: denk maar aan het mogelijk optredende gevaar van resistentie voor bepaalde antibiotica moet zijn voor bepaalde bacteriën

Absoluut kan een mens van de meeste ontstekingen zelf genezen! Er wordt al veel te vaak antibiotica voor geschreven, om maar zo snel mogelijk van de vervelende symptomen af te zijn. Maar zoals je misschien wel weet is dit nou juist de oorzaak dat er overal steeds vaker gevaarlijke resistente bacteriën opduiken. Het beste kun je wachten tot de ontsteking vanzelf over gaat. Helaas kunnen ernstige ontstekingen wel degelijk schade veroorzaken. Er kan weefsel beschadigd raken en daar kan littekenweefsel groeien. Maar ook dit is in de meeste gevallen helemaal niet erg. Net zoals een klein littekentje na een wondje door een val van de fiets helemaal niet erg is.

Ik zou wel uitkijken hiermee, het kan ook zijn dat haar oor die nacht is doorgebroken en dan is de druk er vanaf en is de pijn weg. Maar het kan dan nog wel ontstoken zijn!

Ik zou zeggen waakzaam blijven ,maar ook een gezond vertrouwen hebben in ons immuunstelsel dat ziekte bestrijdt!

ik heb zelf last van chronische oorontsteking, en een dag kwam ik naar de KNO-arts (keel, neus oorheelkunde) bleek het zo vol troep dat er de volgende dag een nieuwe afspraak werd gemaakt op kleine OK. de volgende dag keek hij en de troep was weg. dit bewijst dat de oorsmeer in een dag weg kan gaan. maar dit betekent niet dat de ontsteking weg is. De ontsteking kan het best groeien in vochtig klimaat, dus als het oorsmeer eenmaal weg is kan het oor echt genezen Dit is erg snel als dit in een dag gebeurt, maar je oor moet het meestal zelf kunnen genezen

Soms gaat de ontsteking ongemerkt voorbij, maar dit is eerder uitzonderlijk. Over het algemeen ontstaat er plotseling een vol of drukkend gevoel in de oren, dat heel pijnlijk kan zijn. Paracetamol kan dan nodig zijn. Omdat het lichaam in staat is om zelf de infectie te overwinnen, genezen de meeste ontstekingen spontaan. Na een dag of twee vermindert de pijn en zakt de koorts. Acht dagen later zijn over het algemeen alle klachten verdwenen. Het gebruik van antibiotica is dan ook overbodig. Deze kunnen de genezing hoogstens enkele uren versnellen. Antibiotica zijn wel nuttig bij complicaties of als het afweersysteem van het lichaam minder goed functioneert en het de infectie onvoldoende kan overwinnen.

Bronnen:
http://www.cm.be/nl/100/klachten_en_ziekte...

Als kind zijnde heb ik ongelooflijk veel oorontsteking gehad en wat bij mij heel goed hielp was neusspray van otrivin. Gewoon de baby versie. Zit verder niks in, als water en zout. Ook nog een idee als je geen antibiotica kan/wil/mag gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100