Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Naaien ze je oude anus dicht als je een stoma krijgt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je een tijdelijk stoma krijgt niet. Bij een heel erge vorm van de ziekte van Crohn wordt soms gekozen voor een definitief stoma en wordt bijgevolg de anus dichtgenaaid. Ook bij darmkanker komt het voor dat de anus wordt dichtgenaaid na een stoma. Wanneer een tumor in de endeldarm is gelegen, is de afstand tot de anus bepalend of de anus nog kan worden behouden. Wanneer dit mogelijk is wordt een verbinding tussen dikke darm en endeldarm of anus aangelegd. Om de nieuwe verbinding te laten genezen kan het nodig zijn om een tijdelijk stoma aan te leggen, wat dan na 2-3 maanden kan worden opgeheven. Wanneer dit niet mogelijk is wordt een definitief stoma aangelegd en na verwijderen van anus en endeldarm dit gebied dicht gehecht.

Bronnen:
http://www.kankeroperatie.nl/behandeling-d...

Niet in de meeste gevallen. Wel als de darm zo aangetast is dat het dicht bij de anus ook slecht is dan wordt deze verwijderd.

Nee. Je hebt een tijdelijk stoma, om bv een darmdeel rust te geven zodat deze zich kan herstellen, maar ook een blijvende als de dikke darm verwijderd moet worden. Je anus en endeldarm blijven gewoon aanwezig en onaangetast. Deze zal gespoeld worden om te voorkomen dat er nog "restjes" zitten die ontstekingen kunnen veroorzaken maar daar blijft het bij.

in het laatste deel van je darm wordt een vocht geproduceerd. Dit vocht is een glijmiddel om de ontlasting en handje te helpen op weg naar buiten. Wanneer je de anus dicht zou maken dan kan dit vocht voor problemen zorgen wanneer het niet goed wordt afgebroken door je lichaam. Dit is dan ook een reden waarom ze tegenwoordig je anus niet dichtmaken, wanneer je een stoma hebt. ps Mensen met een stoma krijgen soms nog aandrang. Dit kan dan veroorzaakt worden door de slijmproductie aan het einde van je darmen.

Bronnen:
www.stomaatje.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100