Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Trombose (zie beschrijving)

Kan een trombose door alcohol komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Alcohol is maar heel zelden de oorzaak van Trombose. Dan moet iemand wel een hele zware drinker zijn. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam waardoor bloed wat dikker kan worden en je een iets hogere kans hebt op trombose. Meest voorkomende oorzaken van Trombose zijn vooral operaties en dan met name aan bv heup en knie gewrichten, een ongeval, lang aan bed gekluisterd zijn, zwangerschap, de anticonceptiepil en kanker

Een gematigde alcoholgebruik (1 tot 2 glazen per dag) is goed mogelijk bij een antistollingsbehandeling. Teveel alcohol kan tot beschadiging van de lever leiden en daardoor de stabiliteit van de antistolling beïnvloeden, omdat in de lever de stollingsfactoren worden aangemaakt.

Bronnen:
http://www.dz.nl/lab/160/307/index.html

Een trombose kan zeker NIET door alcohol komen. Integendeel. Onderzoekers van de Universiteit Leiden (LUMC) vonden bij mensen die alcohol drinken een aanzienlijke afname van het risico op veneuze trombose ten opzichte van niet-drinkers. De onderzoekers vonden de grootste risicodaling (-33%) bij mensen die 2 tot 4 glazen alcohol per dag drinken. Bij vrouwen bleek het effect sterker te zijn (-34%) dan bij mannen (-18%).

Bronnen:
http://alcoholengezondheid.nl/news/item/af...

Alcohol kan juist helpen trombose te voorkomen! Door alcohol kunnen de bloedplaatjes niet aankoeken in de aderen. Ook kan afsterven (en ook verkalken) van bloedvatweefsel in de hersenen worden tegengegaan. Er is dan dus 50% minder kans op een herseninfarct! Wanneer je trombose hebt is het verstandig voorzichtig gebruik van alcohol te maken. Gematigd alcohol gebruik (1 tot 2 glazen per dag) is geen probleem. Te veel alcohol kan de lever beschadigen en omdat in de lever stollingsfactoren worden gemaakt kan dit gevolgen hebben voor de antistolling. Te veel alcohol kan het slijmvlies van de slokdarm en van de maag beschadigen met een verhoogd risico op bloedingen.

Bronnen:
http://trombosedienst-stanna.nl/antistolli...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100