Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is bij aspirinegebruik meer of minder kans op hersenbloedingen?

Ik dacht, dat de bloedverdunnende werking van aspirine goed is ter voorkóming van hersenbloedingen e.d. Echter, in een artikel, die Ritchie30 mij zojuist stuurde over aspirine, is professor Peter Rothwell van de John Radcliffe Hospital te Oxford van opvatting, dat één van de bijwerkingen van (dagelijks) aspirinegebruik juist kansverhoging op hersenbloedingen is. Hoe is dat te rijmen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Aspirine is een bloedverdunner. Dat zou het kunnen verklaren. Hartpatienten krijgen vaak asprine (bv Ascal) om hun bloed dun te houden. Je hebt dan dus minder kans op dichtslibben van de aders, en dus een hartaanval. Waarschijnlijk heb je dus minder kans op een TIA, dat veroorzaakt kan worden door een stolseltje. Maar als er een vaatje in je hersenen knapt ben je minder goed af als je aspirine slikt.

Als aspirine of de werkzame stof van aspirine wordt gebruikt als bloedverdunner, wordt er gemeten hoe dun het bloed wordt door de trombosedienst. Dit moet regelmatig gebeuren. Ik kan me voorstellen dat het bloed ook niet dermate verdund mag worden, dat het bloedingen veroorzaakt. Dus de kans dat bij regelmatig gebruik hersenbloedingen worden veroorzaakt door een overmaat aan asperinegebruik is niet denkbeeldig.

Aspirine verkleint de kans op een hersenembolie, dus een stolsel in de hersenen. Maar het vergroot de kans op bloedingen, ook in de hersenen, door de bloedverdunnende werking. Dus als iemand een 'beroerte' heeft gehad, is het van belang om te weten of dat een bloeding of een embolie was. Ik vermoed dat daar jouw verwarring zit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100