Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb een longembolie. Kan je dan meerdere embolieen krijgen?

Ik lig sinds maandag in het ziekenhuis. Moest speciaals ct's
Waar komt zo een embolie vandaan, en kan je er meer krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een longembolie wordt meestal veroorzaakt doordat in grote aders in het bovenbeen of in het bekken (een enkele keer in het hart) trombose ontstaat. De stolsels kunnen losschieten en dan via het hart de longen bereiken. Diep-veneuze trombose en longembolie worden beschouwd als een ziekte. Bij sommige ziekten, zoals kanker, na grote operaties, vooral in de buik, en bij zwangerschap ontstaat makkelijker trombose waardoor deze patiënten ook een grotere kans hebben een longembolie te ontwikkelen. Grote of herhaalde longembolieën kunnen fataal zijn: met name de zogenaamde 'ruiterembolus' waarbij een groot stolsel de longarterieën van beide longen in één keer afsluit, leidt tot een complete en onmiddellijke opgeheven pompwerking van het hart met plotse dood als gevolg. Anders dan vaak wordt gedacht komen longembolieën vrijwel nooit uit aders onder het niveau van de knie, de plaats waar men meestal wel het duidelijkst de symptomen van een trombose waarneemt. Bij het aanprikken van een bloedvat kan per ongeluk lucht in het vat gespoten worden. Er is dan sprake van een luchtbel die zich gedraagt als embolus. Andere oorzaken van longembolieën zijn vetbolletjes (vaak bij een breuk in een van de langere botten) en vruchtwater bij een bevalling. Toegevoegd na 6 minuten: Bij een sterk vermoeden op een longembolie zal de specialist niet wachten op de onderzoeksresultaten, maar direct met de behandeling starten en dus ook direct de medicatie beginnen. Diep veneuze trombose en longembolie zijn verschillende uitingen van veneuze trombose en worden op dezelfde manier behandeld. De behandeling is er op gericht om uitbreiding van het bloedstolsel en het ontstaan van (nieuwe) longembolieën te voorkomen Je zou er (zonder behandeling) dus meer kunnen krijgen

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Longembolie
http://www.trombosedienstfrieslandnoord.nl...

dat kun je het beste aan een van de arsten in het ziekenhuis vragen

Je wilt vast een eerlijk antwoord: ja, dat kan, ik ken iemand waar dat bij is gebeurd. En hij is er prima uitgekomen! Maar dat wil niet zeggen, dat iedereen deze ellende 2x moet doorstaan! Klein adviesje? Praat erover met je arts. Ik kan me voorstellen dat de angst er goed in zit: Je bent echt niet de enige!! Heel veel sterkte en beterschap!

Ik wil je niet ontmoedigen, maar ik heb vorig jaar (na een grote buikoperatie) 2x achter elkaar een long embolie gehad. De 2e keer zelfs een dubbele. Daarna nog een keer acute longontsteking, en een luchtweginfectie. Gelukkig ben ik nu door de longproblemen heen. Ik gebruik nog wel bloedverdunners. Veel sterkte, en ik hoop dat het voor jou beter afloopt!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100