Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat is stafylokokken alweer?

ik ben bezig aan mijn GIP en zou graag de nederlandse term hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

'pus bacterien' ? Het geslacht Staphylococcus (uit het Grieks betekent letterlijk: druiventrosbes) zijn bacteriën die behoren tot de familie Micrococcaceae. Het geslacht heeft ongeveer 20 soorten. S. aureus, S. epidermidis en de S. saprophyticus worden het meest geïsoleerd bij de mens als ziekteverwekker. In 1880 werd de Staphylococcus aureus beschreven door Alexander Ogston. De bacterie is onbeweeglijk, katalase positief, oxidase negatief en groeit facultatief anaeroob. De kolonies zijn rond en hebben een wit tot goudgeel pigment. De bacterie wordt vaak beschreven als een nosocomiale pathogeen. Nosocomiaal betekent door verblijf in ziekenhuis veroorzaakt. Het geeft aan dat de bacterie vaak door ziekenhuisbezoek opgelopen wordt. Niettemin heeft ook een aanzienlijk percentage van de gezonde mensen die de bacterie op de huid of in de neus zonder er ziek van te worden.

In de vorige antwoorden worden allerlei ziekten geplakt die inderdaad met staphylococcen te maken hebben. Een staphylococ is niets meer dan een bacterienaam. Je hebt ook pneumococcen en nog veel meer rassen van bacterien. Elk mens is drager van een hele hoop lichaamseigen kolonies bacterien en daarbij zit ook de staphylococ, vaak op de overgang naar slijmvlies zoals bij een mond, neus, anaus, vagina.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100