Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan een konijn je aansteken met haar verkoudheid/griep en andersom?

Weet jij het antwoord?

/2500

nee dat lijkt mij niet

Helemaal uit te sluiten is dat niet omdat bacteriën en virussen nu eenmaal kunnen veranderen.

Nee, over het algemeen niet. Een ziekte die van mens naar dier overgebracht kan worden heet een zoönose. Bekende voorbeelden zijn hondsdolheid, melkerskoorts, ziekte van Lyme, mond-en-klauwzeer en Q-koorts.. Iedere diersoort kent zijn eigen griep/verkoudheidverwekkers, meestal is dit een complex van virussen. Hiervoor vaccineer je bijvoorbeeld je hond en kat. Een griepvirus kan zich echter muteren waardoor het overgebracht kan worden op de mens. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de varkensgriep en de vogelgriep. Zover bekend, zijn er geen griepvirussen die van konijnen naar mensen overgebracht kunnen worden (en andersom).

als het gaat om verkoudheid denk ik het wel eerst werd er ook gezegd dat het niet kon van een kat naar de mens maar is wel gebleken na onderzoek dat dit wel kan, misschien beter om je konijn te laten enten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100