Is het gevaarlijk als je voet voor langere tijd 'slaapt'?

Ik las de vraag 'Mijn voet slaapt' van Maxima, en ik vroeg me af of het eigenlijk gevaarlijk is als je hand of voet voor langere tijd slaapt. Kan er bijvoorbeeld schade ontstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het slapen zelf niet als het niet uren duurt, maar je lichaam zorgt er zelf voor als je in slaap bent en je arm slaapt dat je wakker wordt om te gaan verliggen. Het slapende gevoel wordt veroorzaakt doordat een zenuwbaan wordt afgekneld (in tegenstelling tot een veelgedacht bloedvat). Wat wel gevaarlijk is, is als bijvoorbeeld je voet slaapt, en je wilt gaan staan en/of lopen. Je kan niet meer de stand van je voet voelen en je hersenen kunnen dus niet meer de spieren coordineren die je voet plaatsen en op zijn plaats houden. Helaas hebben veel mensen hiermee al enkels verstuikt of erger.

Ja, ik denk het wel. Een slapende voet betekent dat er geen of te weinig bloed doorheen stroomt (bijvoorbeeld omdat het afgekneld is). Als dit veel te lang niet gebeurd, kan het lichaamsdeel afsterven.

Het slapen van een lichaamsdeel duurt in principe nooit té lang. Wel is het gevaarlijk om bijvoorbeeld te gaan springen en rennen en stampen als je voet slaapt. Je voelt het namelijk niet, maar je voet kan zo makkelijk breken/verstuiken oid. Het komt eigenlijk altijd vanzelf goed als iets slaapt, maar ga er niet zelf iets aan proberen te doen behalve anders gaan zitten/liggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100