Welke spieren gebruik je niet bij het fietsen, welke je wel bij het lopen gebruikt?

Ik stel deze vraag omdat ik amper kan lopen, maar wel een beetje kan fietsen. Zal het komen omdat je je lichaamsgewicht niet helemaal tilt zoals bij wandelen, maar ook aan de fiets verdeeld? Of worden er bep. spieren die je bij het wandelen (intensief) gebruikt, veel minder bij het fietsen gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij fietsen gebruik je niet of minder in vergelijking met lopen; -rompspieren (voor stabiliteit) -bepaalde buik / liesspieren (afhankelijk hoe je fiets; bv met clips gebruik je deze meer) -schouderbladspieren / borstspieren (mn ingezet bij armzwaai) -bilspieren (actief bij naar achteren brengen van been)

Bij fietsen is de druk op je knie- en heupgewrichten veel minder als bij lopen. Daarom is dit ook veel beter vol te houden voor mensen met artrose. Je gewrichten bewegen wel, maar worden laag belast.

In principe gebruik je bij beide bewegingsactiviteiten dezelfde spieren. Echter is de druk anders. Bij het lopen moet je namelijk het gewicht van het bovenlichaam in zijn geheel meenemen. Als je fietst, rust het gewicht van je bovenlichaam voor het grootste deel op het zadel waardoor je spieren en gewrichten in je benen minder druk hoeven op te vangen. Echter maak je wel gebruik van dezelfde spiergroepen, dat is heen verschil in dat opzicht. Bij de gewrichten kun je wel weer verschil zien, want daar word de druk anders, bijvoorbeeld het enkelgewricht zou bij lopen je volledige lichaam op staan, terwijl bij het fietsen is je druk te verdelen is en dus ook minder druk erop staat. Tevens kun je de druk ook aanpassen bij het fietsen als je een fiets hebt met versnellingen, door een lage versnelling te gebruiken vraagt de fiets minder weerstand en is het dragelijker om te fietsen.

Manlief is nu al vier weken thuis met rugproblemen en kan ook nauwelijks staan of lopen maar fietste gisteren 45 km.. navraag bij de fysio leerde ons dat veel rugproblemen ontstaan door beknellingen in de rug.. spieren die wat vast zitten en zenuwen die tussen, versleten, tussenwervels geraken.. zodra je recht probeert te staan, lopen..komt er druk op de beknelde zenuw te staan en met fietsen ontzie je die zenuw juist...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100