Als je een lichte hersenschudding hebt opgelopen, kun je daar dan later nog gevolgen van ondervinden zoals geheugenverlies of evenwichtsstoornis?

Dit naar aanleiding van iemand die van de trap is gevallen en zich echt niks meer kan herinneren van het hele akkefietje.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja zeker, volgens de geleerden kun je er zelfs nog klachten als migraine en andere vormen van (chronische) hoofdpijn van overhouden. Dat is tenminste wat de neuroloog tegen mijn vriendin heeft gezegd. Deze heeft na een ongeluk een hersenschudding opgelopen. Meer dan tien jaar later komt hier bij haar chronische clusterhoofdpijn achterweg. Bovenstaande is wat een neuroloog als mogelijke oorzaak heeft aangedragen, dus ik ga er van uit dat wanneer je een hersenschudding hebt, er ergens een zwelling zal zijn. Als die zwelling in de buurt van je evenwichtsorgaan zit, kan dat zeker storingen en problemen opleveren. En hetzelfde verhaal voor geheugenverlies.

Bronnen:
Eigen ervaring

Als dat gebeurt noem ik het geen lichte hersenschudding, want dan heb je toch meer schade dan alleen hoofdpijn / geschudde hersenen.

Een vriendin van mij is dit ook overkomen, en haar werd verteld dat ze zich de val zelf waarschijnlijk nooit meer zou kunnen herinneren, omdat je hersenen je beschermen tegen trauma en de herinnering onderdukken/wegstoppen.

Nu weet ik waarom mijn ex zelfs de trouwdatum is vergeten! Toegevoegd na 49 seconden: Ze was namelijk op een ander gevallen!

Ha, die Lavender; Ja, dat kan zeker; ik heb drie jaar geleden een flinke hersenschudding opgelopen en de laatste drie kwartier voor die gebeurtenis ben ik in mijn geheugen nog steeds kwijt.

Zoals je het beschrijft, met het geheugenverlies en de latere klachten die er mogelijk door veroorzaakt zijn, denk ik dat het geen lichte hersenschudding was, maar een 'gewone'. Wat je soms ziet is dat het in eerste instantie beter gaat dan een tijdje later alsof het eerst een beetje moet 'rijpen'. Als de klachten inderdaad door de hersenschudding veroorzaakt zijn, kan het ook goed zijn dat ze op nog langere termijn ook weer afnemen. Dus ja, het kan wel degelijk. En ze kunnen ook weer overgaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100