waar dienen oorlellen voor

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn oorlellen in veel verschillende vormen en maten. Zo zijn er grote, uitgerekte oorlellen, maar ook kleine, nauwelijks zichtbare oorlellen. Dit doet al vermoeden dat de oorlel vandaag de dag weinig nut meer heeft. Oorspronkelijk maakte de oorlel deel uit van de oorschelp en diende dus om geluid mee op te vangen. Maar in de loop der evolutie heeft ze deze functie verloren. Tegenwoordig zien we wel nog een spoor van die vroegere betekenis, want door de oorlel loopt een aftakking van de nervus auricularis magnus, een gevoelszenuw uit de hals. Deze zorgt ervoor dat we gevoel in onze oorlel hebben. Een échte functie heeft de oorlel dus niet meer. Toch gebruiken wij de oorlel in het dagelijks leven voor diverse dingen. Zoals voor het ophangen van sieraden. Vroeger was het vrij gebruikelijk om kinderen aan de oren te trekken. Stoute kinderen werden bij een oorlel vastgepakt en in de hoek gezet. Sporters weten handig gebruik te maken van hun oorlel. Zij kunnen aan de hand van de bloedvaten in de oorlel hun hartslag meten. In de medische wereld wordt de oorlel ook regelmatig gebruikt. Artsen kunnen bijvoorbeeld aan de hand van de bloedvaten in de oorlel het zuurstofgehalte in het bloed meten.

Bronnen:
http://www.wegwijslezer.nl/php/question.ph...

Voor oorbellen. Nu serieus: Er is geen biologische functie die samenhangt met de oorlel. Dit kleine stukje vlees is zeer doorbloed en bevat, in tegenstelling tot de rest van het oor, geen kraakbeen. Er is wel verschil in de aanhechting van de oorlel bij verschillende mensen. Sommige mensen kunnen wiebelen met hun oren. Dit lijkt een rudimentair overblijfsel te zijn van spiertjes die in een eerdere fase van de evolutie maakten dat de mens zijn oren kon bewegen. Andere zoogdieren, zoals honden, kunnen dit nog steeds. Het doel hiervan is de oren te richten (spitsen) om beter te bepalen waar het geluid vandaan komt. Hoe dan ook, de oorlel dient geen enkel biologisch doel.

De oorlel kan een rol spelen in bed. De rest laat ik je fantasie over ;-)

Ik heb wel eens gehoord: daarmee kun je je oor afsluiten als je iets hoort wat niet 'betamelijk' is. Helaas hoort men graag klets en roddels. Dus functie wordt niet gebruikt.

Als je je vinder verbrandt, dan hou je even je oorlel vast, dat is namelijk het koelste deel van je lichaam. Het koelt de brandt altijd iets af.

Ha, die Burdy; Bij mensen dienen oorlellen ervoor heel wat banen in de sieradenindustrie te behouden. Net als bij de juweliers. En dan natuurlijk de winkeliers waar al die huilende peutermeisjes als troost voor de toch wel pijnlijke ervaring van het 'knopjes zetten' een spekkie, lolly of ijsje krijgen. Bij dieren hebben oorlellen de functie de gehoorgang vrij te houden van vuil en parasieten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100