Waarom doet een gal/lever dit?

Al zo lang ik weet, heb ik zo af en toe problemen met mijn gal/ lever, (erfelijk) als ik een enkele keer meer dan drie biertjes gedronken heb, is de dag er na een vervelende dag, dat doet ook te veel koffie en te vet eten.
Vet eten doe ik dan ook zo min mogelijk, maar ja een b.b.q. is nooit te versmaden en daar gaan de speklappen weer, de braadworsten, wat glazen wijn er achter aan en dan gaat het s nachts al mis, ik wordt draaierig wakker, alles lijkt naar een kant te vallen en mijn hart maakt te veel toeren, het bonkt er zowat uit, na een uurtje zakt het weer en is mijn hartslag weer normaal.
Mijn vraag: wat doet je gal/lever met je hart en waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij mijn man is de galblaas verwijderd. Dat betekent dat hij grote problemen heeft met het verwerken van vet voedsel. Als hij daar weinig rekening mee houdt dan gaan zijn darmen erg opspelen, krampen enzo. Maar hij heeft ook veel last van hartritmestoornissen. Daar heeft hij dan ook medicijnen voor. Weet je, je lichaam bestaat niet uit allemaal losse onderdelen die apart werken. De hele machinerie is op elkaar ingespeeld. Als er iets uit valt, zal een ander iets veel harder moeten gaan werken, of van slag af raken. En dat zal bij ieder mens wel eens iets anders uit kunnen pakken. Daarom is het zo belangrijk dat medici kijken naar het geheel, en niet alleen naar de delen. Helaas schort het daar nogal eens aan. Als je last blijft houden zou ik toch zeggen : HUP naar de dokter.

Je lichaam moet flink werken om alles te verteren, daarom gaat je hart zo te keer. Het vet moet verwerkt worden, dat vraagt in jouw geval teveel van je lichaam. Het draait dus even op zere hoge toeren en dat voel je dan.

Je galblaas scheidt stoffen af waardoor de vetdeeltjes in de darmen zich verdelen in kleinere bolletjes en makkelijker opgenomen kunnen worden. Als je galblaas niet goed werkt krijg je last van je darmen. Je gal doet m.i. niets met je hart. Je lever breekt alcohol af en als de lever dat niet doet, dan blijven de giftige stoffen (alcohol) langer in het bloed. Als je zowel last hebt van een verminderde lever- als galblaas werking, dan zal je inderdaad wel last hebben van een barbecue met vette worst en bier of wijn. Dat je draaierig wakker wordt en je hart veel toeren maakt kan een effect zijn van de alcohol. Dit hebben gewone mensen als ze heel erg veel drinken en jij misschien al als je een beetje drinkt. Ik neem aan dat je dat niet krijgt als je alleen vette worst nuttigt. Je kunt denk ik het beste vooral veel water drinken bij het bier of de wijn. Overigens probeer ik met alle goede bedoelingen te antwoorden als bioloog, maar ik ben geen medicus. Alleen een medicus zou je kunnen onderzoeken en kijken of de leverafwijking een reden is om nog voorzichtiger te zijn met alcohol. Toegevoegd na 22 minuten: Ik lees in handboeken wel dat de symptomen van een galblaasprobleem naast spijsverteringsstoornissen, misselijkheid ook kunnen zorgen voor een snellere hartslag. Waarschijnlijk wordt de hartslag beïnvloed door de slechte spijsvertering.

Wat ik heb begrepen is dat de gal, gaf afscheidt welke een lichaams eigen stof is welke je kan vergelijken met een afwasmiddel zoals dreft (even reclame maken:-) Dreft zorgt dat het vet zich bind zodat het beter te verwerken is. Even in een lekentaal zoals ik die ook begrijp. Toegevoegd na 53 seconden: Galstenen/gruis is geklonterde dreft/gal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100