Waneer mag je naar de eerste hulp?

mag je alleen naar de eerste hulp gaan als je heel ergs hebt en kan de huisarts het achterhalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Feitelijk heet een EHBO een SEH: afdeling Spoedeisende Hulp. Dat geeft al aan wat de afdeling doet: spoedeisende hulp verlenen. Voor alle andere dingen ga je in principe naar je huisarts of buiten de werktijden van je huisarts naar de vervanger of de huisartsenpost. In de praktijk lopen veel mensen met niet-spoedeisende klachten de SEH binnen, en op sommige plekken wordt dat ook actief tegengegaan (zodat je per se eerst naar een huisarts moet, die dan ook in of vlakbij de SEH zit). Als je naar een SEH gaat, worden gegevens doorgestuurd naar je huisarts omdat die alle medische gegevens moet hebben of soms de nacontrole moet doen of bijvoorbeeld hechtingen verwijderen. Als je ergens mee zit dat je wel wilt laten bekijken/behandelen maar niet wilt dat je huisarts ervan weet? Die mogelijkheden zijn er wel voor bijvoorbeeld geslachtsziekten (zoek bij Google met de trefwoorden soa anoniem en je stad/regio/provincie). Voor andere dingen kun je misschien ook een patiëntenvereniging bellen voor informatie. Maar als je iets hebt waarvan je wilt dat er een arts naar kijkt: probeer toch naar je huisarts te gaan en zeg gerust tegen hem/haar dat je dat moeilijk vindt

Ik vind dat je alleen naar de EHBO van een ziekenhuis kan gaan als je heel acuut iets ergs hebt en je dokter en de huisartsenpost niet bereikbaar zijn. Kan je huisarts het achterhalen? Ik denk het wel. Ik had 14 dagen geleden een ongeluk, kwam op de EHBO met een ambulance en moest een nacht in het ziekenhuis blijven. Gisteren ben ik naar mijn huisarts gegaan en die had alle gegevens over mijn ongeluk en de resultaten van de onderzoeken en alles al op zijn computer staan. Dat verraste mij wel. Ze zullen dus wel altijd de naam van je huisarts vragen en de gegevens daar naar toe sturen.

In eerste instantie ga je naar je huisarts. Die stuurt je door als er gegipst moet worden of een scan moet worden gemaakt of iets dat ze alleen in het ziekenhuis kunnen doen. Is het levensbedreigend of ernstig genoeg, dan kan je naar de eerste hulp. Ze willen juist de eerste hulp beschikbaar houden in het geval er een ernstig geval geholpen moet worden. Het is eigenlijk van de zotte dat er mensen zijn,die dokters daar bezet houden met klachten die ook door de huisarts verholpen kunnen worden. Toegevoegd na 5 minuten: De huisarts wordt bij ziekenhuisonderzoek direct op de hoogte gebracht vanwege de nabehandeling, medicatie e.d. Hij moet je ziektegeschiedenis ook bijhouden zodat hij de evtl. medicatie in de toekomst hierop kan afstemmen, of een diagnose kan stellen met je gegevens die al bekend zijn. Leve de computer in dit geval.

Je mag pas naar de eerste hulp gaan als je de huisarts niet meer kunt bereiken bv in de avondurenen er spoed bij is en dat je niet meer kunt wachten tot de de volgende dag . Maar als je dan toch op een eerste hulp bent geweest dan worden de gegevens automatisch naar je eigen huisarts gestuurd .

Ik ben het met de bovenstaande antwoorden niet eens. Als je acute hartklachten, slagaderlijke bloedingen, derdegraads brandwonden, een gebroken ledemaat hebt, mag je zo naar de eerste hulp. En mijn lijstje is nog niet compleet.

De EHBO is er voor hulp die niet kan wachten tot er een huisarts beschikbaar is. Dus als jij je 's avonds zwaar brandt kan je er heen. Echter, als je al 3 dagen met een ontstoken vinger loopt die niet nadrukkelijk erger is geworden in de laatste uren kan je er niet heen.

Eerst de uitleg (volgens Wikipedia): ""De spoedeisende hulp (SEH) of centrale spoedopvang (CSO) is een relatief makkelijk toegankelijke afdeling van een ziekenhuis waar men op eigen initiatief, na doorverwijzen van een arts of via de ambulance terecht kan voor dringende medische hulp. Deze afdeling fungeert als 'poort' voor het ziekenhuis voor analyse en soms behandeling van spoedeisende aandoeningen, zoals een verwonding of een appendicitis."" Er moet dus een arts of ambulance doorverwijzen en het gaat om spoedklachten die min of meer levensbedreigend zijn. Met dingen als griep, hoofdpijn of overtijdbehandelingen ga je, buiten de openingstijden van de huisarts, naar de centrale huisartsenpost (wanneer je je eerst telefonisch hebt aangemeld). Ik vind het "achterhalen" wel erg negatief klinken, gelukkig is mijn relatie met mijn huisarts zo dat ik alles met hem zou kunnen en willen bespreken, op medisch gebied. Misschien als je zo weinig vertrouwen hebt in je huisarts dat je eens op zoek moet gaan naar een ander.

als jij vindt dat je er naar toe moet. Er zijn wel regels voor, zoals hierboven beschreven door anderen, mijn regel is: bij ernstige twijfel: doen!

Bij alle trauma"s van buiten af mag je naar de spoedeisende hulp. Er is geen dokter die je weg stuurt. Zelf zou ik, indien dit mogelijk is eerst naar een huisarts of huisartsenpost gaan. In nood gevallen altijd 112 bellen. Dan hoef je niet te wachten in de wachtkamer van het ziekenhuis en brengen de ambulante broeders/zusters je recht door naar de behandelkamer. Dat is erg belangrijk met hersen/hartinfarcten. Dan telt iedere minuut.

Bij plotselinge ernstige pijn, (vermoeden van)breuk, traumaverwonding, hartritmestoornissen of dingen die lijken op TIA's of ander ernstig falen of het vermoeden daarvan, op welke wijze dan ook het vermoeden van een levensbedreigend en acuut gezondheidsprobleem, bel je of 112 of gaat naar de eerste hulp. Bij bewusteloosheid, ademstop en/of vermoeden van hartfalen DIRECT eerste hulp toepassen, AED aan laten rukken en direct aan de slag met reanimatie. Te lang twijfelen en nadenken is NIET handig. Beter achteraf een discussie over de noodzaak en een rekening dan onherstelbare schade. Maar dat is mijn mening. Ik heb vaak het initiatief moeten nemen om 112 in te schakelen maar dat bleek achteraf vrijwel altijd terecht. Het is echter niet altijd gemakkelijk te beoordelen of het een ernstige zaak is. Daar zijn echter de goed opgeleide mensen op de ambulance en de eerster hulp bedreven in. Niemand wordt kwaad als je met een serieus vermoeden hulp inschakelt die achteraf misschien niet zo nodig was. Het omgekeerde, geen hulp inschakelen wanneer dat wel nodig was, komt vaak voor. Dat kost levens en dat is duurder dan een extra ambulancerit of een bezoek aan de eerste hulp.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100