Eens met voorgaande antwoorden. De eerste keer inzetten was best pijnlijk, maar dat was wat mij betreft een kleine prijs voor vijf jaar totale zorgeloosheid over per ongeluk zwanger raken.
De pil is voor mij geen optie, omdat nadat ik na jaren pilgebruik gestopt was (ik had geen partner en het dagelijks hormonen slikken stond me tegen) ik een jaar lang (!) niet ongesteld werd en ook niet vruchtbaar was. Dat is allemaal goedgekomen, maar het was best een enge tijd, wat niet verbeterd werd door de medische verklaring: door het lange slikken van de pil waren mijn eierstokken 'verschrompeld' (letterlijk citaat van arts) en duurde het lang voordat ze hersteld waren.
Een belangrijk voordeel van de Mirena-spiraal is dat de dosis hormonen heel klein is, zo klein dat je cyclus (maandelijkse eisprong) gewoon doorloopt. Vandaar dat je na verwijdering heel snel zwanger kunt worden. Tegelijkertijd is toch de bescherming tegen zwangerschap hoog (iets hoger dan de pil, dramatisch hoger dan condooms) en wordt ik niet of nauwelijks ongesteld (het baarmoederslijmvlies bouwt nauwelijks op tijdens de cyclus, en hoeft dus ook niet afgebroken te worden).
Het nadeel dat de spiraal door een arts verwijderd moet worden als je zwanger wilt raken, is trouwens relatief: dit kan gewoon bij je huisarts, en het stelt in mijn ervaring (hij is al een keer vervangen) echt niets voor. De dokter trok aan het touwtje, en voor ik het wist zei ze "het is al gebeurd!"
Als je kiest voor een spiraal, zeker een hormoonspiraal, wel een advies: als je nooit kinderen hebt gehad, maakt wel of niet plaatselijk verdoven echt uit. De fabrikant adviseert plaatselijke verdoving bij jonge kinderloze vrouwen, maar in Nederland bestaat onder artsen wat afkeer van verdoven. Als je er niet om vraagt, krijg je waarschijnlijk geen verdoving.
Daardoor was de eerste keer dat bij mij een spiraal werd geplaatst een drama, ik had geen verdoving en ben door de reactie van mijn baarmoeder (die gaat knijpen als er iets wordt ingebracht) een week uit de running geweest, terwijl ik echt niet kleinzerig ben. Omdat dat het me één keer in de vijf jaar best waard was, heb ik de spiraal na vijf jaar laten vervangen, maar wel verdoving geëist. Als je er expliciet om vraagt, krijg je die gewoon (je moet dan wel naar een gynecoloog ipv naar de huisarts). De tweede keer had ik niet meer last dan bij een milde menstruatie, écht een wereld van verschil, ook nadat de verdoving is uitgewerkt.