Waarom komt de verlammingsziekte multiple sclerose nauwelijks voor in de tropen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De oorzaak van MS is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat genetische en omgevingsfatoren een rol spelen. Dat het rond de evenaar nauwelijks voorkomt (ook als je van een koud naar een warm land verhuisd) wijst op mogelijke omgevingsfactoren. Toegevoegd na 1 minuut: Het antwoord op je vraag is dus omdat waarschijnlijk omgevingsfactoren een rol spelen in het ontstaan van MS. (verhuisd moet verhuist zijn)

Bronnen:
wikipedia

Is het wel zo dat MS in de tropen nauwelijks voorkomt, of wordt het daar gewoon minder als diagnose gesteld, omdat men het niet herkend? In de tropen is de medische zorg op een lager peil, dan in de westerse wereld. Mensen worden daar net zo goed ziek en komen te overlijden als gevolg van een ziekte, alleen wordt vaak niet de goede diagnose gesteld van deze ziekte. Vaak blijft dus onduidelijk wat een patient mankeert of mankeerde. MS komt waarschijnlijk in de tropen net zo veel voor als in de rest van de wereld.

Een mogelijke oorzaak van MS is een tekort aan vitamine D in je jeugdjaren. Vitamine D krijg je o.a. van zonlicht en dat is er rond de tropen volop. Hoe verder van de evenaar af, des te meer MS patienten per 1.000 inwoners er zijn. Daarnaast komt MS 4x zoveel bij vrouwen voor als bij mannen. De oorzaak daarvan ken ik niet, maar dat is wel een frappant verschijnsel. Momenteel zijn er onderzoeken die zich richten op een ijzerophoping in de hersenen, die mogelijk een rol speelt bij het krijgen van MS. Door de ophoping weg te halen, verbeterd de toestand van de MS patient aanzienlijk. Er zijn gevallen waarbij een rolstoelpatient weer kon lopen na de (experimentele) operatie. Aantonen of er een ijzerophoping is kan d.m.v. een MRI scan, die men o.a. in Dusseldorf uitvoert. Het is een specifieke scan omdat de radioloog exact moet weten waar hij/zij moet scannen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100