Waardoor krijgen sommige fanatieke sporters een sporthart en andere niet?

Is dit een kwestie van aanleg of van verkeerd trainen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Al een paar leuke antwoorden op wat een sporthart is. Nu een poging een goed antwoord op je vraag waarom de 1 wel en de ander niet. Hiervoor bekijken we de vereiste inspanningen bij betreffende sporten zelf. Vooral de duursporten leggen een zware belasting op je hart en longen voor het rondpompen van voldoende zuurstof door je lijf. Een fanatieke duursporter heeft om die reden meer kans op een sporthart dan bv een beoefenaar van technische sporters (als tennis, volleybal) of kracht en/of explosieve sporten (gewichtheffen, hoogspringen, sprinten ed) beoefenende sporters. Toegevoegd na 3 minuten: Wel nog even een toevoeging over plotselinge hartdood bij sporters. Bij een virus infectie loop je als je inspanning gaat verrichten een kans dat het virus de hartkleppen gaat aantasten en daarmee een stoppen van de pompwerking van het hart veroorzaakt. Dus zwaar trainen terwijl je bv. griepje hebt kan zeer gevaarlijk zijn.

Sporthart, plotse dood bij jonge sporters. In de groep sporters boven de 35 jaar is de belangrijkste doodsoorzaak (tachtig procent) een stilstand van de bloedsomloop, op basis van afwijkingen in de kransslag aderen van het hart, waardoor zuurstofgebrek van het hart of een hartinfarct kan ontstaan, met als gevolg een fatale hartritmestoornis (ventrikel-fibrilleren).. Plotselinge dood bij jonge mensen komt gelukkig weinig voor. De kans hierop -voor alle oorzaken bij elkaar, dat wil zeggen hartproblemen, trauma's (auto-ongelukken!) en de rest (bijvoorbeeld verdrinking, drugs) -bedraagt ongeveer tien per 100.000 per jaar. Ter vergelijking: het risico van plotselinge dood in de leeftijdsgroep boven de 35 jaar, bedraagt voor mannen gemiddeld driehonderd per 100.000 per jaar en voor vrouwen honderd per 100.000 per jaar.. Van die tien per 100.000 wordt in de gewone bevolking (al dan niet sportief) ongeveer één per 100.000 plotselinge doden per jaar veroorzaakt door hartproblemen. Uit een onderzoek onder jonge atleten in de Verenigde Staten bleek dat het risico van plotselinge dood door hartproblemen bij jonge mannelijke atleten 0,5 per 100.000 bedraagt.. De meest voorkomende hartafwijking waaraan jonge sporters overlijden (aangetroffen in ongeveer de helft van de gevallen), is de hypertrofische cardiomyopathie, afgekort HCM. Hypertrofisch betekent dat de hartspier te dik is, cardiomyopathie betekent dat de hartspier ziek is. Dus, vrij vertaald, een 'zieke, dikke hartspier'. De wand van de linkerhartkamer, de grote pomp van het lichaam, heeft meestal een dikte (in ontspannen toestand, dus als hij niet samentrekt) van tien tot twaalf millimeter. .

Bronnen:
google

Door intensief te trainen, train je automatisch ook je hart. Door dit jarenlang te doen, wordt je hart dus groter en sterker. Iemand met een sporthart heeft daarom ook vaak een lagere hartslag, omdat er per slag meer bloed rondgepompt wordt. Hierdoor loopt de sporter het risico, dat wanneer hij in diepe rust is, de hartslag zo laag wordt, dat het automatisme dat in een hart ingebouwd is, geen volgende hartslag meer opwekt. Het hart staat dan ineens stil. Ik denk niet dat het een kwestie van aanleg is, want een sporthard wordt '' gekweekt'' door intensief te trainen. Het zou kunnen worden voorkomen door met beleid te trainen, dus gedoseerd en niet zo intensief. Het is dus m.i. eerder een kwestie van verkeerd trainen. Maar ja, als je fanatiek bent en de top wilt behalen......

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100