Hoe komt het dat je stem soms anders klinkt?

Als je bijvoorbeeld 's ochtends als je wakker wordt gelijk gaat praten is je stem anders. Soms praat je en valt je stem een soort van weg of komen er rare geluidjes in..

Toegevoegd na 1 minuut:
Soms hoor ik het bij een ander en dan krijg let ik er zo op, dat ik echt afwacht tot iemand zijn keel even schraapt zodat dat geluidje weg is.

Toegevoegd na 1 minuut:
-krijg

Weet jij het antwoord?

/2500

s morgens is een keel vaak eerst wat droog. meestal als ik wat eten en drinken heb gehad dan word de stem ook weer normaal.

Je stembanden zijn ongeveer zo groot (klein) als je nagelriempjes! Het geluid dat ze produceren wordt bepaald door hoe ze trillen. Net als bijna alles in je lichaam is het soms wat warmer, kouder, stijver of ontspannener dan anders. Ook vocht (luchtvochtigheid of je eigen vocht balans) heeft ermee te maken. Het geluid dat je omschrijft heeft vaak een oorzaak dat er een druppeltje slijm ofzoiets op zit ofzoiets. Net als je oogleden blijven ze wel eens plakken, haken of haperen. Even "kriebelen" helpt dan vaak. Een mooi laagje teer op je stembanden heeft soms ook invloed. ;->

je moet eerst s'morgens wat wakker worden en wat gaan drinken want dan is alles in je nog wat moe

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100