Waarom hebben ze het bij overleden altijd over het ''levenloze lichaam''?

Waarom niet over het ''dode lichaam''? Dat zou beter kloppen, want levenloos is iets dat nooit heeft geleefd, dood is iets dat heeft geleefd maar nu niet meer leeft. Dan moet het toch eigenlijk het ''dode lichaam'' genoemd worden?

Toegevoegd na 5 minuten:
*overledenen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het woord 'dood' wordt vaker vermeden, het klinkt ook zo hard: "Weet je dat die en die ook dood is" klinkt harder dan dat je zegt dat iemand 'overleden' is. Dat is naar mij idee, ook de reden, dat er ook gesproken wordt over een levenloos lichaam ipv een dood lichaam.

Levenloos klinkt wat minder luguber dan dood lichaam.

Misschien (maar ik weet het niet zeker) komt het door het algemene geloof in Nederland dat er na de dood een hemel is. En dat de persoon in kwestie dus niet als dood wordt beschouwt, maar dat het leven eruit is en dat hij in de hemel is. Maar het klopt biologisch gezien niet. een mensenlichaam kan nooit levenloos zijn.

Levenloos is een van de twee tegenovergestelden van leven; dood is de andere. Dood en levenloos zijn per definitie niet synoniem: iets dat nooit geleefd heeft is levenloos, iets dat levenloos is zal (net als iets dat dood is) nooit levend worden. Niettemin is het onderscheid tussen levenloos en dood vaak zeer vaag, bijvoorbeeld aardolie is ontstaan uit organisch materiaal van planten die ooit, miljoenen jaren geleden, wel degelijk geleefd hebben. Omdat dit onderscheid dus vaak nogal vaag is, worden "dood" en "levenloos" vaak wel als synoniem behandeld, uiteindelijk is het ook moeilijk om te bepalen of iets ooit deel uitmaakte van een levend wezen of niet. Men zou enerzijds een ander onderscheid kunnen maken dat iets praktischer is in gebruik, zo kan je "dood" definiëren als iets dat ooit leefde en waarvan nog is aan te herkennen dat het ooit een levend wezen was, en "levenloos" omvat dan de afgestorven materie waarvan de oorsprong is vervaagd (het ziet er niet meer uit alsof het ooit geleefd heeft, het is mogelijk nog wel achterhaalbaar of deze materie van levende wezens afkomstig is) en alle materie die nooit deel uitmaakte van een levend wezen. Een voorbeeld van de wisselwerking tussen levende, dode en levenloze materie die plaatsvindt op de planeet Aarde kan teruggevonden worden in de Gaia-hypothese.

Bronnen:
wikipedia

Alle begrippen waarvoor de mens wat angst heeft, of die hij/zij onsmakelijk vindt worden met een verzachtend woord omschreven. Een eufemisme..heet dit. Voor begrippen als sterven bijvoorbeeld..bestaan er buitengewoon veel synoniemen. Ik heb er enkele voor je uit de van Dale geplukt..hier komen ze: ad patres gaan, de doodssnik geven, de eeuwigheid in gaan, de geest geven, de grote reis aanvaarden, de kraaienmars blazen, de weg van alle vlees gaan, de wereld verlaten, expireren, heengaan, het hoekje om gaan, het leven laten, het moede hoofd neerleggen, het tijdelijke met het eeuwige verwisselen, inslapen, ontslapen, overgaan tot een beter leven, overlijden, verscheiden, voor Gods rechterstoel verschijnen, zijn hachje erbij inschieten, zijn laatste adem uitblazen, zijn poeper dichtknijpen Je ziet het..je kunt kiezen..omdat een uitdrukking naar verloop van enige tijd toch weer als erg confronterend wordt ervaren..ontstaat er een nieuwe omschrijving. Zo ook met met 'het levenloze lichaam'.. Gr. Ton

Levenloos klinkt net iets meer respectvoller dan dood.

het komt tegenover de nabestaande iets netter over vaak zeggen ze ook het "ontzielde lichaam"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100