Waardoor wordt een uitslag van een spierbiopt van een gezond persoon, afwijkend//ziek?

Komt dat door juist overbelasting van de spier, of onderbelasting? Of iets anders?
(aub met bron!)

Toegevoegd na 2 uur:
Het bleek, zoals hieronder vriendelijk staat beschreven, niet helemaal duidelijk wat werd gevraagd.
Hier nog een uitleg:
Stel je hebt een gezond persoon, Piet.
Piet krijgt een spierbiopt.
De uitslag van deze spierbiopt, is afwijkend. Afwijkend is het ook bij ziektes, zoals duchenne of dermamyositis. Ik zeg niet dat het op dié specifieke manier afwijkend is, maar het is afwijkend.
Maar, Piet heeft helemaal geen ziektes.
Hoe kan het dat een spierbiopt tóch afwijkend is, hoewel er geen sprake is van ziekte?
Komt dat misschien door:
-Piet heeft zijn spieren overbelast
-Piet heeft zijn spieren onderbelast
- ... andere mogelijkheid (niet meegenomen dat de uitslag verwisseld is met die van een andere patiënt, of dat de uitslag valspositief kan zijn).

Weet jij het antwoord?

/2500

Lijkt mij onwaarschijnlijk dat onderbelasting of overbelasting een dusdanige verandering op spiercelniveau geeft dat het als afwijkend / ziek gekenmerkt kan worden. Bij onderbelasting sowieso niet, omdat alleen de spier 'dunner' wordt en verder qua samenstelling niet veranderd. Bij een (forse) overbelasting zou dit wel kunnen. Denk aan verhoogde melkzuurconcentratie of een beschadiging van spierweefsel (actine/myosine verbindingen), spierpees weefsel of de pees zelf. In zulke gevallen kun je denken aan een (micro)ruptuur. Dit zorgt voor een lokaal ontstekingsproces, hetgeen op een biopt zichtbaar kan zijn. Maar ik zou dit niet ziek willen noemen.. Andere mogelijkheid die ik kan verzinnen dat een biopt positief is (er is dus een pathologie) is een nog niet verder in kaart gebrachte aandoening. daarnaast kan de betrouwbaarheid en validiteit van de apparatuur of technisch handelen van de onderzoeker ervoor zorgen dat een gezond stuk spier als afwijkend/ziek kan worden beschouwd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100