is het aan te bevelen om katten af en toe mee uit logeren te nemen?

zo'n 4 x per jaar ga ik een lang weekend op familiebezoek. (trein 1,5 uur) ik vraag me af op ik mijn (nu nog jonge) 2 katten eraan kan laten wennen met me mee te gaan..

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je van plan bent dat in de toekomst ook te gaan doen (Katten mee te nemen) kan je ze dat het beste jong aanleren. Om ze rustig te krijgen: Sluit ze gewoon af en toe een paar miunuten in de kattenmand op zodat ze er aan wennen dat er niets aan de hand is als ze er in zitten.

Je zou ze er aan kunnen wennen af en toe een paar uur in een reismand te zitten, al is vier keer per jaar daarvoor vermoedelijk niet echt frequent. Je moet je echter wel HEEL erg goed en terdege afvragen of degene naar wie je toe gaat, het OOK een leuk idee vindt, en of het wel gemakkelijk genoeg is de katten aldaar binnen te houden, ook als het geen lieve kleine schattige haarballetjes meer zijn. Katten hechten niet zozeer aan hun baasje (hoewel, dat maffe beest van ons.....) maar aan hun huis. Voor de katten zelf is zo af en toe twee, drie nachtjes met genoeg voer en een schone bak alleen laten vermoedelijk een beter idee dan ze van hot naar her sjouwen ; dat levert erg veel stress op voor de beestjes.

Een kleine verandring in de omgeving van een kat, zoals een andere bank of kast, kan een zware belasting zijn voor de kat. Meenemen zal ze denk ik nog meer stress opleveren. Voor de kat is het gewoon het beste als je ze thuislaat. En een ander bekend persoon voer en vers water laat neerzetten.

Persoonlijk zou ik je adviseren je katten niet mee te nemen op een lang weekend. Gebaseerd op mijn eigen ervaring: een kat doet er wel een flink aantal dagen over voordat hij enigszins op zijn gemak is in zijn nieuwe omgeving. Een reis in de kattenmand is nou ook niet echt een pleziertje voor de beestjes, zeker geen 1,5 uur. Ook niet als ze eraan gewend zijn. Als ik een weekend of lang weekend weg ga, zorg ik er gewoon voor dat een buur af en toe langskomt om het water te verversen, nieuw eten te geven en natuurlijk voor nodige aai over z'n bolleke. Voor een echt lange vakantie brengen wij de kat wel weg naar een oppas-opa.

Voor jezelf is het natuurlijk gezellig, maar je moet je afvragen of je de kat(ten) er een plezier mee doet. Een kat hecht zich aan z'n omgeving en veel minder aan het baasje of bazinnetje. Je kan beter iemand in de arm nemen die de katten voert en de bak schoonmaakt. De katten zullen je er dankbaar voor zijn.

Vroeger gingen mijn vriend en ik ieder weekend naar ons zomerhuisje in gezelschap van onze 4 katten. Vanaf dag 1 dat we daarheen gingen liet mijn vriend ze al buiten, waar ik heel erg tegen was. Ze zijn wonder boven wonder echter nooit weggelopen. Wel was het iedere maandagochtend weer een crime om ze te pakken te krijgen voor onze aftocht naar Amsterdam. Ik beveel het meenemen dan ook niet aan, maar het kan wel. Ligt ook een beetje aan het karakter van de katten zelf.

Je kunt een kat aan veel zaken wennen, maar dan moet het van jongs-af-aan en met regelmaat. 4 Keer per jaar is geen gewenning, dat moet dan minstens iedere twee weken zodat ritme de leidraad wordt. Toen mijn moeder naar het bejaardenhuis ging en haar kat weg moest geven, heeft ze daar erg aan geleden. Toen ik dus een jonge Siamees van 14 weken kreeg, heb ik die iedere week achterop de fiets meegenomen, uiteraard in een kleine kooi. 4 Kilometer. Iedere keer de zelfde zin gebezigd: Ga je mee naar Oma? Na een aantal weken sprong ze bij die vraag zelf in het kooitje en bracht een paar uurtjes in het tehuis door. Door de regelmaat waren hier twee gelukkigen: Oma en de Siamees.

Mijn zus nam haar (jonge) kat altijd mee naar Maastricht waar ze op kamers zat. 4 uur rijden in de trein. Geen probleem. Maar het is natuurlijk wel afhankelijk wat voor persoonlijkheid je kat heeft, de een vindt het geen probleem de ander dikke ellende.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100