Hoe koel je je lijf met dit hete weer en hoe hou je je lijf constant koel?

Wat ik al doe: luchtige katoenen kleding dragen. Om het halfuur koud douchen. Koude natte washandjes in nek. Koud voetenbad. Maar: de koude douche voelt steeds meer aan als lauw. Koude washandjes worden lauw, het voetenbad wordt lauw. En ik krijg het alsmaar warmer. Ik zweet amper. Ben in januari begonnen om dit te stimuleren door naar de sauna te gaan maar toen kwam corona...........
Ik hou helemaal niet van water en zwemmen.
Hebben jullie tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Trek een niet te dun T-shirt aan. Vul een plantenspuit met schoon vers water. Een gebruikte schoongespoelde plastic schoonmaakspray-fles met zo’n knijper spuitmond erop is ook prima bruikbaar. Tenminste zo een waarvan je de spuitmond op een nevel in kunt stellen; een strakke spuitstraal zoals uit een waterpistool werkt niet. Nevel je T-shirt lichtjes nat (terwijl je het aan hebt). De voorzijde en de zijkant onder je armen, en op je schouders. Het hoeft niet per se ook op je rug. En het katoen hoeft maar oppervlakkig wat vochtig te zijn. De kleine vochtdruppeltjes gaan verdampen en daar wordt de stof van je T-shirt koeler van, want de warmte om het vocht te verdampen wordt onttrokken aan het shirt en aan de huid eronder. Je shirt wordt vrij snel weer droog, en je moet dit dus regelmatig herhalen. Maar het helpt verrassend goed. Deze methode werkt overigens vooral goed als het niet echt helemaal klam-vochtig weer is. Als je binnen zit moet je daarbij ook wel wat blijven ventileren. (Als het binnen nog niet te heet is brengt de warmere buitenlucht minder warmte-energie naar binnen dan je denkt.) Maar vooral buiten in een zacht warm briesje werkt het prima.

Het belangrijkste is goed drinken. (het liefst water) En wacht daarmee niet tot je dorst hebt, maar drink regelmatig. Dat is echt belangrijk! Kies koel eten, dus geen gekookt of opgewarmd eten. Blijf op het heetste moment van de dag uit de zon en gebruik zonnebrandcrème. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw en spetter regelmatig een beetje water in je gezicht, maar pas op dat je dan niet in de zon komt, want met water op je gezicht verbrandt je gezicht veel sneller. Draag dunne en lichte kleding, dus geen zwarte kleding, dat zit veel warmer. Houdt je hoofd bedekt, bijv. met een hoed. Draag minder accessoires. Gebruik ventilatoren en/of airconditioning. Sluit gordijnen en rolluiken. Blijf bovendien erg rustig in hete dagen, ga geen activiteiten doen. Ook kan het helpen om af en toe je polsen onder de koude kraan het houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100