Hoe kan je een goed evenwicht vinden tussen "sociaal zijn en meedenken" en "te lief voor anderen worden"?

Even een simpel (misschien stom) voorbeeld ter verduidelijking:
Wij hebben thuis beneden en boven een toilet. Het toilet boven gebruik ik nauwelijks, en toiletpapier gebruik ik echt hoogst zelden daar. Anderen bij mij thuis gebruiken dat toilet voor de grote boodschap en gebruiken dus met regelmaat toiletpapier op het toilet boven. Nu gebeurt het dus telkens dat IK degene ben die signaleert dat het toiletpapier boven op is en ervoor zorgt dat het weer wordt aangevuld. Anderen merken pas dat het papier op is als ze op het toilet zitten en dan moet ik weer naar beneden om papier te halen. Ik krijg inmiddels het gevoel dat men het wel makkelijk vindt dat ik steeds van die idiote klusjes doe en dat ze zelf daardoor steeds lakser worden in dit soort dingen.

Ik weet... het is een stom voorbeeld, maar op deze manier zijn er wel meer voorbeelden te bedenken. Mijn vraag is dus ook: Hoe kan ik het voor elkaar krijgen dat er niet steeds "misbruik" wordt gemaakt van mij (Oh, Twickx doet het toch wel, dus ik doe het lekker niet) maar dat ik niet te bot overkom als ik ineens dit soort domme "klusjes" niet meer doe.

Toegevoegd na 37 minuten:
Even als aanvulling: dat toiletpapier-voorbeeld is dus een voorbeeld he... Ik doe wel vaker dingen die anderen vergeten, of waar anderen geen zin in hebben om te voorkomen dat dingen uit de klauwen lopen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hm.. De volgende keer als het papier op is, en je ziet dit, vraag je aan de andere huisgenoten: Loop je even naar beneden om het op te vullen. Of je accepteerd dat iedereen dingen in huis doet die meer van belanbg zijn voor de anderen. Maar dat kan ik niet inschatten

Je bent sociaal, en dat moet je ook blijven. Maar..., er zijn grenzen. Bij voorbaat, en uit voorzorg voor anderen de rol boven vervangen: stoppen daarmee! Wacht op 'n kreet van boven......, als sociaal mens onderneem je dán pas actie. Een leerproces........

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100