We (ver)slapen eenderde deel van ons leven. Daar ligt niemand wakker van. Behalve de slaaponderzoekers. Die kunnen er maar niet achterkomen waaróm we slapen.
Voor de meeste mensen staat slapen gelijk aan rusten. En die rust heb je hard nodig, want overdag verbruik je een hoop energie. Je loopt, fietst, rent en lacht. Zelfs tv kijken en huiswerk maken kost energie. Al die moeilijke sommen waar je over na moet denken! De nacht heb je hard nodig om jezelf weer op te laden. Het is net als met een batterij. Je laadt hem op, hij verbruikt energie tot ie op is en dan mag ie weer de lader in. Je kruipt dus ‘s nachts in die lader, in de vorm van een bed, en de volgende dag kun je er weer fris tegenaan! Als je genoeg geslapen hebt, tenminste.
Je hebt per dag zo’n acht tot twaalf uur slaap nodig. Volwassenen gemiddeld ongeveer acht uur: de een heeft wat minder slaap nodig dan de ander. Dat komt door de biologische klok in je lichaam. Dat is natuurlijk geen echte klok. Een deel van je hersenen regelt je slaapgedrag en dat noemen we de biologische klok. Die regelt wanneer je gaat slapen en wakker wordt. De klok is bij iedereen anders ingesteld. Maar een paar dingen gelden voor iedereen. Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. De tijdstippen waarop je eet, zijn ook van invloed. Maar het belangrijkste is de afwisseling tussen dag en nacht. Het ritme van licht en donker bepalen je slaapgedrag. Misschien wordt het duidelijk met een voorbeeld. In de winter begint het vroeger te schemeren, soms al om vier uur ‘s middags. Als je dan naar buiten kijkt, lijkt het nacht. Veel mensen voelen zich dan een beetje raar. Je weet dat het nog geen avond is, maar het voelt wél zo. Toch bent je niet moe, omdat het nog te vroeg is.
Daarmee is het antwoord waaróm we slapen nog altijd niet gegeven. Onderzoekers proberen het al meer dan honderd jaar lang uit te zoeken. Natuurlijk: als je slaapt rust je uit en kun je weer nieuwe energie opdoen. Maar volgens veel onderzoekers is dat niet de belangrijkste functie van slaap. Er zullen nog wel heel wat slapeloze nachtjes overheen gaan, voor we het helemaal weten.
- Bronnen:
-
www.schoolbieb.nl/uploadedFiles/files/Zozi...