Mag je als volwassenen zelf bepalen hoeveel je weegt?

Heb ik als volwassenen het recht om te bepalen hoeveel ik weeg?
Ik woog en keer veels te weinig en toen had de rechter besloten mij op te laten nemen
de rechter mag toch geen besluiten nemen als iets niet in de wetboek staat vermeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het om je leven gaat dus dat je te weinig eet en daardoor zo kunnen overlijden en je familie heeft de rechter gevraagd om je te laten opnemen omdat jij dat niet wil dan kan en mag dat.

De rechter mag je gedwongen laten opnemen 'als je een gevaar bent voor jezelf en opname nodig is om dit gevaar af te wenden.' Dit is wettelijk goed geregeld. Blijkbaar vond de rechter dat jij zoveel ondergewicht hebt/had, dat jij in gevaar was. Je eerste opmerking ('ik heb zelf het recht te bepalen hoeveel ik weeg') wijst bovendien op gebrek aan inzicht in je probleem. Daarmee is aan de voorwaarden voldaan.

Toegevoegd op 20 februari 2019 08:13: bron
Bronnen:
https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/Op...
https://wetten.overheid.nl/BWBR0005700/2016-01-01

@Renzoval, ja een rechter mag besluiten nemen die zelfs niet in een wetboek staan. Het is andersom, een rechter moet zich houden aan de besluiten die de wet voorschrijft, én hij mag geen besluiten nemen die op grond van de wet verboden zijn. Een gedwongen opname met een rechterlijke machtiging (RM) is mogelijk op grond van de wet Voorwaarden voor de afgifte van een RM zijn o.a. De patiënt vertoont geen bereidheid tot vrijwillige opneming. Het gevaar kan niet buiten het ziekenhuis worden afgewend. Het gevaar komt voort uit de stoornis. Anorexia nervosa is een ernstige psychiatrische aandoening met een hoge morbiditeit en mortaliteit. Op grond van deze definitie van anorexia kan er gedwongen opname plaatsvinden. U kunt dan worden opgenomen in bijvoorbeeld een psychiatrisch ziekenhuis, ook al wilt u dat zelf niet. Dit staat allemaal in de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling vanaf artikel 446 https://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/2019-01-01#Boek7_Titeldeel7_Afdeling5_Artikel446 Dus, ja je mag als volwassene zelf bepalen hoeveel je weegt, te veel of te weinig, maar daar zijn grenzen aan, zoals aan haast alles grenzen zijn van wat wel en niet mag. Maar een lichaamsgewicht zo beïnvloeden dat de diagnose anorexia of boulimia nervosa gesteld wordt, dan zijn de grenzen bereikt en mag de behandelaar ingrijpen door een rechterlijke machtiging aan te vragen. Bij verlening van de machtiging door de rechter volgt gedwongen behandeling/opname.

Toegevoegd op 19 februari 2019 16:36: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100