Hoe kan je het beste met spanning omgaan?

Ik heb bijna (eind)examens achter de rug, en 17 Juni krijg ik de uitslag of ik geslaagd ben of niet. Ik zal tot die tijd ontzettend nerveus en gespannen zijn.

Hoe kan ik hier het beste mee omgaan, of hoe kan ik deze spanning onderdrukken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zo weinig mogelijk bezig zijn met je examens of de uitslag daarvan. Je hebt zometeen vakantie. Probeer er van te genieten en doe vooral leuke dingen. Om er minder aan te denken moet je afleiding gaan zoeken. Voor de rest wens ik je nog heel veel succes met je laatste examens en sterkte met het wachten. Die tijd gaat echt snel, voor je het weet is het 17 juni.

Zoek zo snel mogelijk een vakantiebaantje. Dan ben je dagelijks druk en 's avonds lekker moe zodat je niet de hele tijd hoeft te piekeren over je examens.

Toen ik mijn examens erop had zitten ben ik naar terschelling gegaan voor vakantiewerk. Hartstikke leuk, oerol was toen ook aan de gang. De dagen vlogen voorbij en heb er amper aan gedacht.

Het is inderdaad goed om je zinnen te verzetten en er niet aan proberen te denken. Probleem is (dat heb ik zelf altijd) dat het dan toch steeds weer terugkomt, zeker als je net wil gaan slapen ;) Zet even al je gedachten en twijfels op een rijtje, desnoods op papier, zodat het voor jezelf helemaal duidelijk is waarom je zo gespannen bent. Dan kun je daarna tegen jezelf zeggen: ok, ik heb er nu genoeg over nagedacht en als ik er nu nog aan denk, herhaal ik alleen maar dezelfde gedachten en twijfels, dus daar bereik ik niets mee. De volgende keer dat je weer nerveus maakt, zeg je tegen jezelf: hier hoef ik niet meer over na te denken, ik ben er klaar mee! Adem dan een paar keer heel diep in en rustig weer uit, en ga iets doen (boek lezen, computerspelletje, iets waarvoor je je hersens 100% nodig hebt) en denk er ook niet meer aan. (Vertrouw er ook op dat je het gehaald hebt! Succes!)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100