Wat gebeurt er met het lichaam als het verbrand in de zon?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je verbrandt door te lang in te zon te hebben gezeten, geeft je lichaam een 'ontstekingsreactie'. Dat wil zeggen dat het lichaam zijn best doet om de schade te beperken. De kenmerken van een ontsteking zijn rubor, calor, dolor, tumor en functio laesa. Er gaat meer bloed naar de oppervlakte (roodheid, rubor), er wordt vocht afgescheiden voor koeling (transpiratie) van de warmte (warmte: calor) en de huid gaat pijn doen, waardoor je uit de zon gaat (dolor). Bij nog langer in de zon krijg je zwelling van de huid (tumor), dikke oogleden bijvoorbeeld. Op een gegeven moment kun je je nauwelijks meer bewegen omdat alles zeer doet: (functio-laesa). Meer vind je op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontsteking_(geneeskunde) Toegevoegd na 5 minuten: In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een ontsteking een reactie van het lichaam op de beschadiging van weefsel door een prikkel van buitenaf, niet te verwarren met infectie. Dit is precies wat er gebeurt bij zonnebrand. Ontseking kan plaatsvinden als reactie op een microbiologische prikkel (bacteriën, virussen, schimmels), maar ook op chemisch (irriterende stoffen enz.) en fysisch (hitte, ioniserende straling, UV-straling etc.).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontsteking_(g...

hierboven staat een prachtige uitleg van een ontsteking. brandwonden zijn echter een beschadiging van buitenaf en dus geen ontsteking. een brandwond bestaat uit meerdere gradatie's: Eerstegraads verbranding. Bij een eerstegraads verbranding wordt de huid rood en pijnlijk, maar ontstaan geen blaren. De pijn en de verkleuring zijn in het algemeen binnen 24 uur verdwenen. Het huidweefsel is niet vernietigd en zelfs wanneer er grote delen van het lichaam zijn aangedaan, is er geen gevaar.(zie verder bron: brandwonden.) Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van het schadelijke agens en het herstellen van de schade. en gaat dus niet helemaal op voor een brandwond, maar meer voor een reactie tegen lichaamsvreemde stoffen(of lichaamseigen stoffen bij een auto-imuun ziekte.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandwond

je lichaam krijgt een soort allergische reactie. Zonnebrand uit zich als erytheem, roodheid, pijn, later schilfering, vervelling en jeuk. Soms vesiculae, bullae. De eerste symptomen beginnen meestal 6-12 uur na blootstelling, hoogtepunt na 24-72 uur. Bij felle zon en licht huidtype kan al na 2 uur de eerste schade zichtbaar zijn. deze site geeft uitstekend antwoord op je vraag: http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ztxt/Zonverbranding.htm

Bronnen:
http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatos...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100