Waar komen de woorden kladde en lurven vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lurven is hierboven mooi uitgelegd. Kladden betekent ook 'vodden' (slordige, slonzige kleding) en is in die betekenis gemakkelijk te begrijpen in 'iemand bij de kladden grijpen'. Lurven kan trouwens ook komen van het Scandinavische woord lurva, dat ook weer vod betekend. Iemand bij de lurven pakken betekent dan dus gewoon weer: een persoon bij zijn kleding vastpakken.

Lurven, volgens de 1e editie van Van Dale uit 1864: Lurf, v. (...ven), ingekeept hout (in eene vinkebaan); § (fig.) iem. bij de lurven krijgen, pakken, vatten, iem. ruw aantasten, iem. bij den kraag vatten. De 14e editie omschrijft lurf als ingekeept hout (in een vinkenbaan) om de treklijn te spannen. Wat de Van Dale niet vermeldt is dat het woord lurf, gevoeglijk het meervoud daarvan, lurven, al eeuwenlang gebruikt wordt om de belletjes c.q. de lelletjes in de hals van een geit aan te geven. Het woord komt nu alleen nog voor in de uitdrukking iemand bij de lurven grijpen, wat "iemand te pakken krijgen" betekent, meestal in een ietwat negatieve context. Het woord is dus een plurale tantum geworden, omdat het enkelvoud in onbruik is geraakt. [bewerken] Trivia Lurven werd samen met kladden gebruikt in de titelsong van de televisieserie De Grote Meneer Kaktus Show. Onder andere in de vraag van Meneer Kaktus: "Waar zitten de lurven en de kladden eigenlijk?" Toegevoegd na 1 minuut: kladden ` klad - den (kladde, h. geklad) 1 vlekkerig schrijven, knoeien; 2 vlekken doen ontstaan Gevonden op http://www.woorden.org/woord/kladden kladden klodderen, vlakken, knoeien, morsen, smeren, vlekken Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/kladden kladden 1) Kalken 2) Kliederen 3) Knoeien 4) Morsen 5) Sabberen 6) Slonzen 7) Slordig maken 8) Smeren 9) Vlekken Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoo

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lurven
http://www.encyclo.nl/begrip/kladden

Het woord 'kladden' is in de Nederlandse taal bekend sinds 1465. Het werd geschreven als 'kladde'of 'cladde' en betekende vlek, klad, modder. In de betekenis van 'iemand bij zijn kladden pakken' is 'klad' via 'vlek', 'stuk vuil' ontwikkeld tot 'lap' Het woord 'lurven' is in de Nederlandse taal bekend sinds 1600. Het komt alleen maar voor in de uitdrukking 'iemand bij de lurven pakken', in de betekenis van 'iemand in de kraag vatten''. De herkomst van dit woord is niet bekend. Toegevoegd na 4 minuten: Een 'lurf' is volgens het etymologisch woordenboek ingekeept hout. Dit woord is bekend sinds 1653, maar ook hiervan is de etymologie onbekend. 'Lurf' en 'lurven' (als gebruikt in de uitdrukking) houden geen verband met elkaar.

Bronnen:
Van Dale - Groot etymologisch woordenboek

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100