Hebben hoofdluizen nog een ander doel in hun leven dan op je hoofd te zitten. Waarvoor dienen deze beestjes eigenlijk?

Van luizen op de planten weet ik het. Die dienen als eten voor lieveheersbeestjes enzo. Van hoofdluis weet ik het verdere nut niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is onmogelijk om te zeggen dat een dier een doel dient voor een ander dier. Een dier heeft maar'één doel: onsterfelijkheid. Dat lukt niet zo goed omdat cellen verouderen en daar heeft de natuur wat op gevonden: Celdeling. Dat kan onbeperkt door gaan. Maar cellen zijn gaan samenwerken en meercellige organismen zijn ontstaan. Dat deelt wat lastig in tweeën, maar ook daar is iets op gevonden. Door zich voort te blijven planten blijft de soort ook bestaan. Hoofdluizen moeten om te kunnen blijven voortbestaan ook eten. Bij mensen doen ze de voortplanting door eitjes te leggen tussen de haren en het eten doen ze door een beetje bloed op te zuigen. Het overleven lukt kennelijk goed, alleen als ze op het hoofd van een Nederlandse kleuter gaan zitten is de kans groot dat een oplettende luizenmoeder een voortijdig einde maakt aan de familie luis.

De Nederlandse naam 'luizen' is misleidend omdat veel verschillende insecten die 'luis' worden genoemd vaak totaal niet aan elkaar verwant zijn. Voorbeelden zijn de bladluizen, de houtluizen en de luisvliegen. Het begrip "nut" is een typisch menselijk denkbeeld waarbij de mens centraal staat in de natuur. Dit is een zeer relatief begrip in de biologie. Wat is eigenlijk het nut van de mens? Voor de vlo en de luis zijn wij mensen zeer nuttig! De hoofdluis voedt zich uitsluitend met menselijk bloed, gemiddeld 3 tot 6 keer per dag. Dus uiteindelijk kan je voor alles wel een "nut" bedenken, maar dat hoeft niet. In de natuur hoeft iets geen nut te hebben. Alle levende wezens zijn er op uit om zich voort te planten en daarvoor maken ze gebruik van alle gelegenheid die door hun omgeving wordt aangeboden.

Het is een misvatting dat alles in de natuur ergens voor zou 'dienen' of 'nut' zou hebben. De natuur heeft niet een bepaald doel waar naartoe wordt gewerkt. Het enige waar luizen op je hoofd voor 'dienen' is overleven en zich voortplanten. Er is geen hoger doel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100