Hoe met angst voor de dood omgaan?

Beste goeievragers,

Ik ben een jongvolwasse jongen, en heb een goed leven. Toch heb ik een angst die sinds kort dagelijks mijn leven beïnvloedt en beperkt. Dit is namelijk dat ik letterlijk doodsbang ben, voor de dood. De angst dat het elk moment kan gebeuren; De gedachte dat doodzijn oneindig is, en je letterlijk niks meer bent; Dat de dood onvermijdelijk is. Ik kan de dood gewoonweg niet accepteren.

Ik heb al eerder met anderen gepraat. Meestal hoor ik dan als oplossing om me bij een geloof aan te sluiten of verhalen over bijna-doods-ervaringen te lezen. Toch helpt me dit niks verder, omdat ik op deze leeftijd niet zo snel ergens meer in ga of kan geloven. Heeft iemand misschien een manier om de dood wel te kunnen accepteren? Of om de angst te onderdrukken? Heeft iemand anders te maken (gehad) met deze angst?

Bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Misschien als je deze woorden leest : Ben je bang voor de dood? nee wel voor het dood gaan, de ziekte voorafgaand, eventueel het ongeluk dat gebeurt, daarvoor ben ik wel bang. Waarom? omdat ik niet weet wat er gaat gebeuren of kan gebeuren! Kijk, als je dat leest, ben je dus bang voor alles, want je weet nooit wat er gaat gebeuren. Als je bv op de fiets ergens naar toe gaat, ga je er in principe van uit dat je in 10 min. aankomt waar je naar toe gaat, dat kan. Ook kan er iets gebeuren, maar dat weet je dus niet... zodra je het wel zou weten, ben je 'vooruitziend' of 'helderziend' maar dan zie je iets van te voren en jij bent "alleen maar" bang voor iets dat ooit gebeurt: dood gaan. Er zijn een paar dingen in je leven waarvan je weet dat het gebeurt, gaat gebeuren of al gebeurd is: je geboorte en je dood. De rest is onbekend, dat heet 'leven' en op een gegeven moment heb je door dat niet het doel belangrijk is maar de route, de weg er naar toe. Onderweg naar je doel, wat is jouw doel? Ben je nog niet uitgeleerd of ben je al aan het werk en als dat zo is, waar wil je naartoe? wat is dan je doel? WAAROM zou je bang zijn voor de dood , voor het onbekende? Gevolg is dat je geen leven meer hebt... Geen plezier , geen normaal leven , altijd angst is niet goed, Ook niet realistisch, dan kun je niets meer doen, nergens meer naar toe, wat wil je dan doen? iedere dag bang zijn, bang dat je op de fiets een lekke band krijgt, waardoor je tegen de stoeprand aan fiets, valt en met je hoofd op de stoep valt... In Amerika moeten kinderen altijd een helm op juist voor dit soort gevaar (en een hoog vlaggetje zodat ze voor het overige verkeer opvallen). Jouw angst hiervoor zou je dus kunnen opheffen door voortaan dag en nacht (buiten) met een motorhelm op te lopen. Kan, als jij daardoor die angst niet meer hebt. En thuis op de bank zitten en bang zijn dat je huis in brand vliegt als er iemand het fornuis aansteekt om te koken? Kan je de brandblusser altijd bij de hand houden en onder een blusdeken gaan zitten. Ik maak geen grapje, dit helpt jou om je veiliger te voelen, maar is misschien beetje overdreven, te veel? Je bent nog jong , jongvolwassen zeg je , alsof dat iets uitmaakt. Je kunt bang zijn op elke leeftijd, alleen geven mensen het als ze ouder worden niet zo gemakkelijk meer toe, houden het liever voor zich. Trouwens jonge mensen ook, want 'dat is niet stoer/cool' nou je kunt er beter wel over praten, ligt er alleen aan met wie. -2- in reacties

Wat je aangeeft voel ik ook. Ben ook doodsbang om dood te gaan. Ik ben 44 jaar en heb een normale leven met mijn man en kinderen. Ik ben dagelijks mee bezig. Ook als ik naar bed ga denk ik dat ik niet meer wakker wordt. Ik slaap hierdoor heel slecht en wordt elke keer angstig wakker en sla en schop mijn man elke keer omdat ik niet weet waar ik ben. Mijn man probeert me wakker te maken en dan ga ik rustig verder slapen. Als kind had ik een zieke moeder die ik alleen voor moest zorgen. Ik was bang dat ze dood gaat want dan blijf ik alleen achter. Mischien is dit de oorzak van mijn gedachten over de dood. Nu ben ik doorverwezen naar een psycholoog. Mischien dat je bij een psycholoog kan vertellen hoe je je voelt. Ik wens je heel veel sterkte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100