Is het gevaarlijk (eventueel hersenbeschadiging, effect op intelligentie rtc.) om met één vinger en heel veel kracht op en rond de slaap te drukken?

In de afgelopen weken is er met veel kracht een aantal keer met één vinger hard op en rond mijn slaap gedrukt. Is dit eventueel schadelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Drukken op de slaap is op zich niet erg schadelijk, al kan de huid en het onder de huid liggende weefsel natuurlijk plaatselijk beschadigen als je hard of lang genoegd drukt. Dat is het zelfde als de rest van het lichaam; er ontstaat roodheid, zwelling en/of een blauwe plek. Die schade is meestal niet blijvend. Effect op de hersenen heeft het niet, door de beschermende werking van de schedel. Een harde klap op de slaap kan wel ernstige gevolgen hebben, want het is een van de zwakkere plekken in de schedel. Als de schedel op die plaats breekt kunnen de bloedvaten in de hersenen (arteria meningea media) beschadigen, met een ernstige bloeding tot gevolg. Omdat het bloed niet weg kan ontstaat een epiduraal hematoom, een bloeduitstorting tussen de schedel en de hersenen. Hierdoor ontstaat druk op de hersenen. Daarvan kunnen bewustzijnsstoornissen, uitvalverschijnselen en zelfs de dood het gevolg zijn.

zolang ze niet door je schedel geprikt hebben is er niets aan de hand. Je schedel zit er niet voor niets, maar om je hersenen te beschermen tegen druk van buitenaf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100