Kan ik af en toe roken?

Ik ben gestopt met roken na bijna 1 jaar gerookt te hebben. Ik ben niet zo verslavingsgevoelig en rookte dus omdat ik het lekker vond. Nu heb ik bedacht om alleen een paar sigaretten te roken tijdens het uitgaan (ongeveer 1 keer per maand). Ik weet dat ik niet weer begin met vast roken omdat ik zoals ik al zei niet zo verslavingsgevoelig ben maar het gewoon lekker vind. Zou dit kwaad kunnen en wordt mijn lichaam hier veel ongezonder van?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is erg persoonlijk. Uit ervaring kan ik zeggen dat het bij mij niet werkt. Ben op mijn 14 gaan roken ooit 2 keer een weddenschap gewonnen om een jaar niet te roken, na die jaren, telkens weer begonnen met de gedachte af en toe een sigaret dat moet kunnen, maar niet dus. Ben erg blij dat ik 25 jaar geleden volkomen ben gestopt. Heb nu ook geen zin meer om te roken, maar ben redelijk zeker als ik af en toe één op zou steken het zo weer mis zou zijn. Echter er zijn mensen die het wel kunnen, af en toe met uitgaan een sigaret opsteken, maar mijn vraag, waarom zou je het willen? En anders moet je het gewoon proberen, met het risico dat het fout gaat. Niemand kan je garanties geen. Succes

Op het moment dat je hebt bedacht dat je roken lekker vindt en excuses gaat verzinnen om het toch te kunnen doen, terwijl je weet dat het stinkt en ongezond is, zou ik niet te hard roepen dat je niet verslaafd bent. Dit zijn namelijk precies de zogenaamde "toestemmende gedachten" die zo belangrijk zijn in het verslavingspatroon. Onthoud goed dat je heel goed verslaafd kunt zijn zonder ooit te gebruiken! Mijn buurman is lang geleden heftig alcoholist geweest, en nu 25 jaar niet meer gedronken, maar bij elk drankje dat hem wordt aangeboden zegt hij: "nee, ik hoef niet, want ik ben verslaafd". Elk trekje is natuurlijk ongezond, en ja hoe minder hoe beter, dus helemaal niet is het best. Als je het kunt laten, waarom zou je het dan doen? Dus, alsjeblieft, ik adviseer je met klem, áls je het kunt laten, laat het dan. Dat is beter voor je complete lichaam, voor je portemonnee, voor de omstanders en voor de luchtkwaliteit. Een persoonlijke ontboezeming (sla over als je wilt, maar misschien leert iemand er nog van): Ik persoonlijk kom er ook steeds maar niet vanaf, die troep. Ik vind het ook lekker, daarom rook ik ook, maar je moet je afvragen wát vind je er zo lekker aan? Het verstikkende effect, de stank in je kleren, het hoesten, het buiten in de kou staan te paffen tijdens het uitgaan, de schaamte als je bij niet-rokers terug in de kamer komt en je weet dat ze de lucht allemaal vervelend vinden? Er is werkelijk helemaal niks lekkers aan. En toch rook ik ook. Elke keer als ik stop vind ik ergens weer een zwak argument om toch weer te beginnen, of ik denk "ik stop morgen wel weer", en voor je het weet rook je er weer 10 per dag. Vreselijk. Ik ben/was per 1 dec "gestopt", maar als ik heel eerlijk ben heb ik er met O&N toch weer twee aangenomen van de buren, toen nog om half twee naar de Shell gegaan voor een pakje, half opgerookt, toen verknipt en buiten in de container gegooid. Vroeger gooide ik het in de droge prullenbak, zogenaamd omdat ik zo snel niets anders wist, maar EIGENLIJK omdat ik wist dat ik er dan de volgende dag nog eruit kon grabbelen en een sjekkie van kon draaien. Beschamend? Jazeker. Ben ik beter dan dat? Ja, met bijna alles. Ik drink niet, ik eet goed, ik beweeg, whatever. Maar die tabak... Troep is het. Hoe dan ook, hoe minder hoe beter, klaar. Dus nogmaals: áls je het kunt laten, laat het dan. Het is écht, écht helemaal nergens goed voor. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100