Wat zijn de witte puntjes die ik zie wanneer ik naar de lucht kijk?

Wanneer ik naar de lucht kijk zie ik allemaal witte kleine puntjes heel snel bewegen voor mijn ogen. Wat zijn dit en is dit normaal?

Toegevoegd na 50 minuten:
Het lijkt net op alsof je sterretjes ziet

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heel goed dat je dit ziet! Ik bedoel - iedereen ziet het, maar de meeste mensen letten gewoon niet op. Wat jij ziet, is het Fenomeen van Scheerer, ook bekend als het Blue-Field Entoptic Phenomenon. Zie de link hieronder. Ondanks de naam, kun je het ook zien als je naar een fel verlicht wit stuk papier kijkt. Omdat de link in het Engels is, hier een samenvatting in het Nederlands. Het netvlies van de mens zit eigenlijk verkeerd om: de bloedvaten lopen vóór de lichtgevoelige cellen langs. Dat betekent, dat die bloedvaten door het beeld lopen. De bloedvaten veroorzaken daardoor zwarte lijnen in je beeld. Da’s niet handig, en daarom corrigeren de hersenen voor die zwarte lijnen. Wat jij uiteindelijk ziet (dus ná filtering door je hersenen) is een beeld waarbij de zwarte lijnen van de bloedvaten zijn opgevuld door de nabewerking in de hersenen. Zo af en toe komt er een witte bloedcel door zo’n bloedvaatje. De bloedvaten in je oog zijn zo smal, dat een witte bloedcel er maar nét doorheen past. De witte bloedcel vult daarmee het bloedvat helemaal op. Een witte bloedcel is doorzichtig. Zodra er een witte bloedcel door zo’n bloedvaatje beweegt, valt er dus ineens wél licht op de lichtgevoelige cellen die achter dat bloedvaatje liggen. De hersenen blijven echter corrigeren. Zij vullen op die plek automatisch blauw in (als je naar een blauwe lucht kijkt), of wit (als je naar een vel papier kijkt). Maar nu zien je hersenen niet alleen het blauw dat ze zelf invullen, maar daarnaast nog eens extra licht, dat door de witte bloedcel heen op het netvlies valt. Jij ziet dus op die plek wat extra licht: een wit "sterretje". -- Wat je dus ziet, zijn je eigen witte bloedcellen die door de haarvaatjes van je netvlies stromen. Die "puntjes" bewegen in wiebelige lijntjes, omdat de haarvaatjes kronkelig zijn. De puntjes verschijnen en verdwijnen, omdat je alleen dat deel van een bloedvat ziet dat aan de voorkant van je netvlies ligt. Daarvoor en daarna bevindt de witte bloedcel zich achter je oog, zodat je hem niet ziet.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_field_en...

Dit is onschuldig,dit zijn losgeraakte eiwitdeeltjes die rondzwerven.

Rommeltjes in je glazige oogmassa. Deze zijn er altijd wel maar worden vooral duidelijk wanneer je iris heel klein is (veel licht en 's zomers).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100