is spugen gezond?

je ziet heel veel voetballers of mensen op straat speeksel uitspugen, Maar is dit (on)gezond? kan het namelijk nergens op internet vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is ongezond voor de andere mensen. Als er zich ziekteverwekkende bacteriën in de spuug bevinden, komen die vrij als het water verdampt. Dan kunnen mensen die bacteriën inademen.

Nee spugen op straat is meer een "slechte en ouderwetse gewoonte" die niets oplevert aan iemands eigen gezondheid. Voor mensen in de nabijheid kan er wel een kans op besmetting in die "rochel" of spuug zitten en is het heel ongepast uiteraard ;) Meestal zijn het mannen die dit gedrag toonden en komt nog voort uit oud markeergedrag. Letterlijk tonen ze ( net als veel dieren ) een manier om stoer of dominant over te komen... of meer als symbool een man die spuugt laat aan de omstanders zien: dit is mijn gebied en daarmee gemarkeerd. is... Op sportvelden zie je dit ook soms als vorm van protest of andere emoties. Of het daadwerkelijk ook iet zinnigs bijdraagt is aan ieders eigen invulling uiteraard :)

Soms houdt het verband met gezondheid. Iemand die bv astma of astmatische bronchitis heeft en regelmatig hoest, soms wel de hele dag (zeer vermoeiend), hoest slijm op en daar gaat het dus om in dit geval. Speeksel met slijm. Een gezond iemand heeft soms een hoestje en af en toe eens , een hoeveelheid 'spuug' (speeksel) in de mond die hij kwijt wil, hij spuugt het uit op de grond (fatsoenlijk is dit in een papieren tissue/zakdoekje te doen). Is het gezond of ongezond te spugen? is dus niet zo een twee drie te beantwoorden, ligt aan de gezondheid van degene die spuugt. Bepaalde etnische groepen/culturen spugen om hun superieuriteit te benadrukken, vroeger werd er in je gezicht gespuugd om de minachting te uiten, te benadrukken. Tegenwoordig spuugt men voor je voeten op de grondt. Is dat gezond? nou op de lange duur niet, vaak volgen hier gevechten uit en er is altijd wel iemand die gewond raakt. -Als je medische conditie dusdanig is, is spugen gezond. (Slijm kwijt raken, weer _onbelemmerd_ adem kunnen halen.) -Geldt ook voor de voetballer, die hard lopend, rennend en hoewel gezond! toch ook last krijgt van slijm. -Bij jeugd is het stoer, overgenomen van oudere mannelijke generaties, al zie ik de laatste jaren ook steeds vaker vrouwen op straat die spugen. -Gewoon spugen is ook cultuur, etniciteit (in China doodnormaal, net als boeren tijdens/na het eten!). -In Nederland is het niet normaal, is het zelfs niet fatsoenlijk, is het ongemanierd te noemen. Is spugen gezond? Soms wel en soms heeft het een andere reden. soortgelijke vraag 7 jaar geleden gesteld: http://www.startpagina.nl/v/sport/voetbal/vraag/54225/lopen-voetballers-zovaak-rochelen-medische

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100