Is het raar dat de dokter zegt dat ik moet wachten of ik ziekte van lyme krijg?

Ik heb een licht kring om een tekenbeet zitten van 3 weken geleden. Ik had jeuk, en dacht persongeluk aan een korstje te krabben, maar bleek een teek te zijn. Hij was te klein (en te kapot) om helemaal weg te halen. De dokter zegt dat ik maar moet wachten of ik ziek word. Maar is dit een vreemde reactie? Of normaal?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat is niet raar. De ziekte van Lyme is namelijk niet aan te tonen in het bloed met welke test dan ook, en LAAAAANG niet elke tekenbeet resulteert in de ziekte van Lyme- en niet iedereen die besmet is wordt er ziek van. En als er niet vrij snel een tamelijk specifieke rode cirkel rondom de beet verschijnt, is de kans zelfs nog kleiner. Pas na heel, heel lange tijd met allerlei symptomen zou je eventueel kunnen vaststellen - en dan nog niet met 100 % zekerheid - of het mogelijk is dat je eventueel Lyme hebt ontwikkeld. Maar iedereen die een tekenbeet heeft gehad langdurig aan de antibiotica zetten, zou met een kanon op een mug schieten zijn, en je zou zelfs kunnen stellen dat het middel dan erger is dan de kwaal, zeker bij gezonde mensen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lymeziekte

Als er na een tekenbeet een erythema migrans (meestal ringvormig, zich uitbreidende, rode uitslag) ontstaat, dan is dat bewijs voor een infectie; daarom moet men dan gelijk een antibioticumbehandeling krijgen. Er moet dus ook geen tijd worden verspild aan bloedonderzoeken. Hoe langer men wacht met behandelen, hoe moeilijker het is om te genezen.Een rode ring of vlek op de plek waar recent een teek heeft gebeten is geen reden om bloedonderzoek te doen; de huisarts zal dan meteen behandelen. De meest gebruikte testen in Nederland zijn de ELISA en Western Blot. Een negatieve test sluit de ziekte van Lyme niet uit. Ook is een positieve uitslag op zichzelf geen bewijs van de ziekte van Lyme. De resultaten van de testen moeten in combinatie met de andere informatie (ziektegeschiedenis, symptomen, e.d.) beoordeeld worden. Toegevoegd na 6 minuten: Als het beeld zeer onduidelijk is, dus bij een zeer lage verdenking, is het niet zinvol aanvullend bloedonderzoek aan te vragen. Wel dient de huisarts de patiënt in ieder geval na één of twee weken voor een herbeoordeling terug te laten komen. Wachten tot men ziek wordt is niet de gewenste methode. https://www.henw.org/archief/volledig/id5396-------tekenbeet-dilemmas-in-de-huisartsenpraktijk-----.html

Bronnen:
http://www.lymenet.nl/info/lyme-diagnose
http://www.tekenbeetziekten.nl/symptomen/
https://www.tekenradar.nl/ziekte-van-lyme/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100