Is het normaal dat een mirena spiraal laten verwijderen door een gynaecoloog veel geld kost?

Begin dit jaar moest mijn mirena spiraal verwijderd worden. Dit is bij de huisarts niet gelukt, omdat het spiraaltje verkeerd zat. Ik ben toen doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar het bij de eerste poging ook niet is gelukt. Ik heb toen een nieuwe afspraak moeten maken bij de gynaecoloog, die het met behulp van een camera in tien minuten voor elkaar heeft gekregen. Nu krijg ik van mijn zorgverzekeraar een rekening van €1250,-, waardoor ik mijn volledige eigen risico van €850,- moet betalen. Is het normaal dat deze kosten zo hoog zijn? En hoeft de huisarts/het ziekenhuis hier niet voor te waarschuwen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, zodra je wordt doorverwezen lopen de kosten behoorlijk op. Huisartsenzorg is relatief erg goedkoop, tweedelijnszorg is veel duurder en daarbij geldt hiervoor het eigen risico. Als het dan niet bij één consult blijft, ben je zo door je eigen risico heen. Of de genoemde prijs een gangbare is voor een dergelijke handeling weet ik niet; de prijzen zijn vaak ondoorzichtig door de DOT/DBC systematiek en bovendien is zo'n prijs het resultaat van onderhandelingen van het ziekenhuis met de zorgverzekeraar. Voor dezelfde behandeling kan daarom in het ene ziekenhuis een heel andere prijs gelden. Bij behandeling door een specialist kun je er vaak wel vanuit gaan dat je je eigen risico kwijt bent, met hier en daar een uitzondering. Blijkbaar heb jij gekozen om bovenop het verplichte eigen risico een hoog vrijwillig eigen risico te nemen. Dat kan verstandig zijn als je vrijwel nooit ziek bent. De keerzijde is dan wel dat áls je een keer iets hebt, het bedrag dat je zelf moet betalen veel groter is. Deze optie is daarom feitelijk alleen een goede voor mensen die voldoende ruimte hebben om het gehele eigen risico in één keer te betalen als dit nodig zou zijn. Het lijkt mij niet dat een arts voor zoiets moet waarschuwen. Dat bij specialistenbezoek het eigen risico geldt lijkt mij voldoende bekend. Daarbij weten die behandelaars niet dat jij hebt gekozen voor het hoogst mogelijke vrijwillige eigen risico, of jij je eigen risico al hebt aangesproken dit jaar en hoeveel je gereserveerd hebt voor onvoorziene (zorg)kosten. Sterker nog, die gynaecoloog heeft naar alle waarschijnlijkheid geen flauw idee wat die behandeling kost, en de huisarts evenmin. Het is niet reëel om te verwachten dat een arts dit allemaal bijhoudt en patiënten voor gaat lichten over de financiële consequenties van een behandeling. Dat is echt een zaak tussen verzekeraar en de verzekerde, niet tussen arts en patiënt. Patiënten die hun eigen risico niet kunnen betalen, geven dit soms wel zélf aan bij hun huisarts. Een enkele keer zal er een alternatief mogelijk zijn, zoals het inschakelen van een collega-huisarts met specifieke kennis of bekwaamheid bij handelingen die niet per se door een specialist of in een ziekenhuis gedaan hoeven te worden. Ook kun je bij niet-spoedeisende behandelingen prijzen vergelijken van ziekenhuizen in de regio. Maar dat moet je patiënt zelf doen; het is jóuw eigen risico. Juist bij keuze voor een hoog eigen risico kan het lonen om kritisch naar de kosten te kijken.

Ja, dat is normaal. Het ziekenhuis werkt namelijk niet (meer) met het uurloon van de artsen en verpleegkundigen en de stuksprijs van gebruikte middelen (zoals vroeger elke pleister en elk wattenstaafje op de gespecificeerde rekening stond) maar met gemiddelden voor totaal-behandelingen, waarbij er inderdaad een flink tijdsverschil kan zitten tussen individuele gelijksoortige behandelingen, maar dat dus net zo vaak relatief goedkoper als relatief duurder kan uitvallen. Dit is vermoedelijk een "zorgproduct 210301009" geweest, een kijkoperatie aan de baarmoeder, en die kost - ook weer gemiddeld, want elk ziekenhuis / elke zorgverzekeraar onderhandelt over de tarieven - 1060 euro. Met 1250 euro is het dus niet het goedkoopste ziekenhuis / de goedkoopste verzekering, maar wel "in de range". Niemand heeft je ooit gedwongen een dermate hoog eigen risico te kiezen, en de consequenties daarvan zijn dus ook voor jezelf. Het is een soort "gokken"; je neemt een hoog eigen risico in de hóóp dat je niks overkomt, en je de uitgespaarde premie aan iets leuks kunt uitgeven. Maar deze gok heb je verloren. Een hoog eigen risico is ook eigenlijk alleen maar aan te bevelen als je inderdaad relatief gezond bent EN de onverwachte kosten kunt dragen als ze komen. Het is niet de taak van artsen je daar voor te waarschuwen. Bovendien had je vermoedelijk ook geen keus en ook geen tijd om te "shoppen". Ik schat dat je een relatief voordelige basisverzekering hebt, die echter niet in alle gevallen de beste prijzen met de ziekenhuizen heeft afgesproken. In dit geval is goedkoop dus duurkoop gebleken. En wat was het alternatief geweest ? Het spiraaltje laten zitten tot het een spoedgeval was geweest ? Toegevoegd na 4 minuten: In de tweede link vind je een overzicht ( willekeurig) van de (gemiddelde) kosten van deze zogenaamde zorgproducten. Bij je eigen verzekering kun je ook altijd de lijst downloaden van de kosten specifiek voor jouw verzekeraar.

Bronnen:
http://www.doktersrekening.nl/zoek/index.p...
https://www.cz.nl/~/media/actueel/inkoop%2...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100