Merk je het als er eten in de longen terechtkomt?

Ik moest gisterenavond wenen terwijl ik aan het eten was. Ik ademde diep in, maar er zat nog een stuk vlees in mijn mond.
Dat stuk vlees werd als het ware naar beneden gezogen. Zit dit nu in mijn longen of kan het alsnog gewoon door de slokdarm gegaan zijn?

Ik moest erna wel hoesten, maar meer door de angst.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als er eten in je longen komt (dus via je luchtpijp) stik je en dat is fataal. Dan kan alleen de greep van Heimlich helpen. Kort en goed: Nee want je bent dood.

Vaste stoffen (zoals voedsel) en vloeistoffen (zoals water of braaksel) kunnen in de luchtwegen terechtkomen. Ook vreemde voorwerpen (zoals kralen en paperclips) kunnen door verslikken in de luchtwegen en uiteindelijk in de longen terechtkomen. Dit wordt aspiratie genoemd. Het longweefsel kan hierdoor ontstoken raken (pneumonie). Aspiratiepneumonie is dus een longontsteking na het verslikken. De volgende symptomen treden op bij aspiratiepneumonie: Ademhalingsmoeilijkheden. Blauwe verkleuring van de huid en de slijmvliezen door een gebrek aan zuurstof in het bloed (cyanose). Hoesten. Koorts met het ophoesten van stinkend slijm. De eerste stap bij een behandeling is te zorgen dat de luchtwegen weer vrij zijn. Ter ondersteuning kan worden behandeld met zuurstof of beademing. Er worden antibiotica gegeven. Wanneer een longontsteking door het inademen van voedsel of dranken niet wordt behandeld, kunnen in de longen problemen ontstaan. Bijvoorbeeld een longabces of bronchiëctasieën. De Heimlich-greep wordt toegepast als iemand zich ernstig verslikt heeft en daardoor geen lucht krijgt. Men kan dan met buikstoten volgens de Heimlich-greep de luchtwegen vrijmaken.

Bronnen:
http://m.schooltvbeeldbank.nl/video.html?i...
http://www.gezondiza.nl/%7B2393A519-8AFE-4...
https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/e...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100