Is het slecht voor je stembanden om je stem hoogte the veranderen. Zoals piep stemmetjes na doen etc etc?

Stel je doet dit vele keren in een week kan dit gevolgen hebben op de ontwikkeling van de stembanden (puber) of de stem banden aan tasten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ligt eraan hoe je het doet. Het is bijvoorbeeld wel zo dat voorlezen met allerlei stemmetjes slecht kan zijn voor je stem, hoe leuk het ook is om het verhaal zo te verlevendigen. Een piepstemmetje hoeft op zich niet heel slecht te zijn, als je het maar op een voor je stem ontspannen manier doet. Dat ligt ook een beetje aan de normale hoogte van je stem. Als jij een lage stem hebt, zul je met een piepstemmetje je stembanden eerder overbelasten dan als je van jezelf al een hoge stem hebt. Als je je stembanden overbelast merk je dat vanzelf, (pijn, heesheid, veelvuldig behoefte om te kuchen) en dan doe je er verstandig aan om ermee te stoppen. Blijf je langdurig je stem overbelasten, dan kunnen er verdikkingen ontstaan op je stembanden, en uiteindelijk knobbeltjes. Je moet dan (langdurig) volledige stemrust houden, en soms is zelfs een operatie nodig.

Op zich is het niet zo erg, maar vooral als je het vaker doet zal je merken dat je er wel soms hees van wordt. En als je hees bent is het niet goed om zoiets te doen, dan kan je je stem kwijtraken voor een paar uren ofzo. Maar als het maar soms is, dan is het niet zo erg, (bij de meeste stemmetjes, bij sommigen zul je merken dat het pijn doet, daar zul je dan best mee stoppen). Xx

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100