Is een hoge hartslag in rust als sporter wel goed?

Ik kon het nergens vinden, dus ik stel de vraag hier even:

Ik ben een redelijk intensieve sporter. Ik geef 6 uur p week groepslessen in een sportschool o.a. Bodypump, Xco, Bodycombat en bootcamp, en ik fitness zelf circa 6 uur gemiddeld extra in de week.

Echter is mijn rusthartslag nog altijd wat hoger dan mijn mede-sporters die zelfs wat minder sporten. Mijn rusthartslag (dan heb ik al wat bewogen) ligt ongeveer op 78 hpm.
Hoe kan dit? En is dat wel goed?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wanneer men op een dag merkt dat de hartfrequentie zo’n 20 slagen hoger ligt dan normaal, dan is er waarschijnlijk iets mis. De verhoogde hartslag kan dan wijzen op een verhoogde vermoeidheid, een nakende verkoudheid of iets dergelijks. U beperkt uw sportieve activiteiten dan best gedurende enkele dagen of u kunt zelfs rusten tot uw hartslag weer normaal is.

Bronnen:
https://cjsm.be/gezondsporten/themas/train...

Als je regelmatig sport, dan wordt je hart ook getraind. Langzamerhand zal je een sporthart, ook wel een atletenhart, ontwikkelen. Door het trainen neemt de capaciteit van het hart toe, waardoor het hart meer zuurstofrijk bloed naar de spieren stuurt. Doordat het hart per slag meer bloed verpompt, hoort bij een sporthart automatisch ook een lagere hartslag in rust. Vaak minder dan 60 slagen per minuut. In jouw geval heb je dus een rusthartslag van 78 slagen per minuut. De informatie hierboven kan per persoon natuurlijk wat anders zijn, niet ieder mens is hetzelfde. Ik denk dat het verstandig is om je huisarts te raadplegen, die kan het beste bepalen of jouw rusthartslag gevaarlijk kan zijn.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoe...
http://www.medicinfo.nl/%7B7bdf533c-3883-4...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100