Zie je een ontsteking in je lichaam altijd in je bloed? En hoe zie je dat in je bloed (welke waarden)?

Bijv. een ontsteking in de schildklier (hashimoto): zie je, naast antistoffen en schildklierwaarden, ook aan bloedwaarden die algemeen een ontsteking aanduiden? Of bij reuma artritis? (of iets soortgelijks)

Edit: snap dat ik er het beste mee naar mijn arts kan gaan, maar daar kom ik net vandaan en bedenk het me pas sinds ik thuis ben. Ik heb namelijk hashimoto en dus chronische ontsteking van de schildklier. Omdat de arts dacht dat ik reuma artritis heb (vanwege foto die is gemaakt, alle symptomen en dat het in de familie voorkomt) is het ook vanalles geprikt.
Maar nu blijkt: in mijn lichaam is geen ontsteking te zien (de leukocyten, bezinksel en al die andere dingen dus, zijn allemaal redelijk normaal). Het kan dus, vanwege dat, geen r.a. zijn, aangezien dat ontstekingen zijn. Dus verder onderzoek volgt.
Maar ik heb toch ook een chronische ontsteking van de schildklier? Hoe kan die dan niet te zien zijn in mijn bloed. Dan lijkt het mij als ik er logisch tegenaankijk, dat eventuele andere ontstekingen ook niet in mijn bloed te zien kunnen zijn! Of zit ik nou maar wat te kletsen...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ben geen medicus of wetenschapper, laat ik dat voorop stellen. Aangezien een ontsteking, althans de verschijnselen die daarmee gepaard gaan een reactie is van het lichaam op bijvoorbeeld een infectie of mechanische overbelasting (RSI en zo), zijn er bij ontstekingen altijd een aantal standaard dingen in ieder geval aan de hand. Een van de methodes die het lichaam toepast tijdens een ontsteking is het sturen van Leukocyten (witte bloedcellen) naar de desbetreffende plek. De waarde, als in de hoeveelheid, witte bloedcellen zou dus (als mijn logica correct is) eigenlijk altijd verhoogd moeten zijn bij een ontsteking. Naast de witte bloedcellen zullen er ook in veel gevallen nog andere stoffen aanwezig zijn die meetbaar afwijken van normale hoeveelheden, te denken valt dan aan histamine en ook aan specifieke cellen die bepaalde functie hebben in het afweersysteem, zoals: macrofagen, monocyten, granulocyten en dergelijke. De laatste drie zijn gespecialiseerde 'opruimcellen' Aan het totaalbeeld voor wat betreft de hoeveelheden van verschillende stoffen zoals ik ze hierboven noem kan voorzover mijn redeneringen kloppen onomstotelijk een diagnose worden gesteld dat er een ontsteking plaatsvindt.

Martin Lodewijk heeft het keurig opgezet, maar je kunt het beste naar een arts gaan,en een bloedanalyse aanvragen, met misschien vermelding van je klachten.Dan kan het excact bekeken worden.

volgens mij kunnen ze dat zien aan het bloedbezinksel. Bij mij is ooit ontsteking geconstateed en het duurde 8 maanden echter voor ze wisten waar die ontsteking zat.

Een BSE (bezinkingssnelheid der erythrocyten) van 3-7 mm na een uur geldt als normaal; bij belangrijk hogere waarde is er wellicht een pathologisch proces. Nou is je BSE nogal snel aangebrand, dus weet je nog niet zoveel bij een hogere waarde dan normaal.

Hashimoto is zelf nog geen onsteking van de schildklier, maar kan tot een ontsteking leiden. Tot die tijd lijkt het mij ook niet dat dit dan door een verhoogd aantal witte bloedlichaampjes vast te stellen is. Typisch bij Hashimoto is een gestoorde hormoonhuishouding. Mijn ervaring met artsen is, dat men tegenwoordig bijna al zelf moeten weten wat je mankeert en welke behandeling je nodig hebt. De doktor kan dan evt. het verwijsbriefje voor de specialist ondertekenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100